www.CLICK4CRETE.gr
photo by commons.wikimedia.org


 Ο Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Μηνά


Δίπλα στο Μικρό ναό του Αγίου Μηνά και της Υπαπαντής κτίστηκε ο νέος Μητροπολιτικός ναός αφιερωμένος και αυτός στον Πολιούχο του Ηρακλείου, Άγιο Μηνά, τον προστάτη Άγιο των Καστρινών.


Ο επιβλητικός ναός του Αγίου Μηνά χτίστηκε το 1862 και συμβολίζει την ευγνωμοσύνη των Ηρακλειωτών στον Άγιο, για την προστασία που τους προσέφερε κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας


Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους ναούς στην Ελλάδα και δημιουργός του ήταν ο Αθανάσιος Μούσης, ο αρχιτέκτονας που ανέλαβε επίσης τον Άγιο Τίτο και τους στρατώνες στην Πλατεία Ελευθερίας.


Αυτό που κάνει το εν λόγω οικοδόμημα τόσο σημαντικό είναι η συγκινητική συμμετοχή των ντόπιων στη δημιουργία του. Μια εφημερίδα της εποχής αναφέρει ότι κατά την περίοδο ανοικοδόμησης του ναού, η επιτροπή που είχε αναλάβει το έργο δεν είχε επιπλέον χρήματα για εργάτες και έτσι νέοι μαθητές δημιούργησαν μια ανθρώπινη αλυσίδα, ώστε να μεταφέρουν τα απαραίτητα υλικά από το λιμάνι του Ηρακλείου έως το ναό.


Ο Άγιος Μηνάς βρίσκεται στην Πλατεία Κορνάρου και μπροστά του βρίσκεται ο μικρός Άγιος Μηνάς, όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι. Αυτός μικρός ναός χτίστηκε το 1735, αρκετά χρόνια πριν τον Άγιο Μηνά, με σκοπό να στεγάσει τη μητρόπολη της Κρήτης.


Δίπλα τους βρίσκεται και η Αγία Αικατερίνη, ένα επίσης όμορφο οικοδόμημα.


Δείτε περισσότερα για το Ηράκλειο εδώ

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη