www.CLICK4CRETE.gr

  



Τα Χανιά είναι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης και βρίσκεται 70 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο και 145 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο. Ο πληθυσμός του ανέρχεται περίπου στις 60.000 κατοίκους και αποτελεί ένα ιδιαίτερο σημαντικό οικονομικό, πολιτιστικό και τουριστικό κέντρο για ολόκληρο το νησί. Αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν αποδείξει ότι φιλοξενούσε ανθρώπινη δραστηριότητα από τη νεολιθική εποχή και έπειτα οι πρώτοι οικισμοί εξελίχθηκαν στην αρχαία Κυδωνία, μία ιδιαίτερα σημαντική μινωική πόλη. Η πόλη άκμασε κατά την ελληνορωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο ενώ στη συνέχεια ακολουθώντας το μαρασμό της βυζαντινής αυτοκρατορίας έπεσε στα χέρια τω Γενοβέζων των Βενετών και των Τούρκων. Το 1898 ελευθερώνεται από την κατοχή των Τούρκων και μαζί με όλη της Κρήτη ανακηρύσσεται ανεξάρτητη. Μετά από προσπάθειες του μεγάλου Έλληνα πολιτικού Ελευθερίου Βενιζέλου το 1913 τα Χανιά γίνονται κομμάτι της ελληνικής επικράτειας αφού επιτυγχάνεται η ένωση με την Ελλάδα. Μπορείτε να προσεγγίσετε την πόλη μέσω των συχνών ακτοπλοϊκών δρομολογίων που τη συνδέουν με την ηπειρωτική Ελλάδα ή εναλλακτικά μέσω του αεροδρομίου από το οποίο εκτελούνται δρομολόγια για πολλούς προορισμούς.



Αξιοθέατα στα Χανιά


Παλιό Λιμάνι & Παλιά Πόλη Χανίων

Η παλιά πόλη των Χανίων βρίσκεται δίπλα στο παλιό λιμάνι της πόλης. Στο παρελθόν η παλιά πόλη περικλείνονταν από τα Βενετικά τείχη, σήμερα έχουν διασωθεί το αριστερό και δεξιό κομμάτι τους, όχι όμως και το νότιο. Τα περισσότερα κτίρια στην περιοχή είναι παλιά αλλά βρίσκονται σε καλή κατάσταση, τα στενάκια είναι μικρά και γραφικά οπότε η παλιά πόλη αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για ατελείωτες βόλτες. Ειδικά το παλιό ενετικό λιμάνι είναι μια όαση ομορφιάς. Εκεί θα βρείτε μικρομάγαζα για να αγοράσετε τα αναμνηστικά σας, καφετέριες και πολλά ταβερνάκια για να απολαύσετε τις νύχτες σας σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον.

Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Η δημοτική πινακοθήκη Χανίων είναι μια αξιόλογη προσπάθεια των αρχών της πόλης για την δημιουργία ενός χώρου προστασίας και διάσωσης του πολιτισμού. Στεγάζεται σε ένα τριώροφο κτήριο του 1910 και αποτελούσε για πολλές δεκαετίες ένα όραμα πολλών Χανιωτών. Από την ίδρυση της μέχρι τώρα, η δημοτική πινακοθήκη Χανίων έχει παρουσιάσει στο κοινό των Χανίων 21 εκθέσεις με έργα αναγνωρισμένων καλλιτεχνών ενώ παράλληλα έχει να επιδείξει σημαντικό εκδοτικό έργο. Όλες οι σημαντικές εκθέσεις της δημοτικής πινακοθήκης Χανίων συνοδεύονται από παράλληλες εκθέσεις και επιμορφωτικά προγράμματα τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες.


Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

Το αρχαιολογικό μουσείο των Χανίων βρίσκεται στο πρώην Ενετικό μοναστήρι του Αγίου Φραγκίσκου στην οδό Χάληδων 28 και ξεκίνησε την λειτουργία του το 1962. Είναι άγνωστο πότε δημιουργήθηκε το κτίριο αλλά φαίνεται ότι επιβίωσε από τον μεγάλο σεισμό του 1595 και τότε ήταν το μεγαλύτερο κτίσμα της πόλης. Κατά την Οθωμανική εποχή, το κτίριο χρησιμοποιήθηκε ως τζαμί και είχε το όνομα του κατακτητή των Χανίων Yussuf Pasha. Στα τέλη του 20ου αιώνα άλλαξε εντελώς χρήση και έγινε σινεμά ενώ κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη για στρατιωτικό εξοπλισμό. Σήμερα κατασκευάζεται νέο μουσείο έκτασης 6.500 τ.μ. για το αρχαιολογικό μουσείο των Χανίων στην ιστορική περιοχή Χαλέπα κοντά στην θάλασσα.


Τάφοι των Βενιζέλων

Οι τάφοι των Βενιζέλων βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα έξω από την ανατολική πλευρά της πόλης, στο δρόμο για το αεροδρόμιο. Πρόκειται για τους τάφους του Ελευθερίου Βενιζέλου και του γιου του Σοφοκλή Βενιζέλου, πρωθυπουργού της Ελλάδας από το 1943 μέχρι το 1952.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος είναι ένας από τους χαρισματικότερους ηγέτες της Ελλάδας και θεωρείται ο δημιουργός της μοντέρνας Ελλάδας. Στο ίδιο σημείο βρίσκεται και το άγαλμα του ήρωα Σπύρου Καγιαλεδάκη ή Καγιαλέ ο οποίος έκανε το κορμί του κοντάρι για να κρατήσει ψηλά την Ελληνική σημαία κατά την διάρκεια ενός βομβαρδισμού των επαναστατημένων Κρητικών από τις "Μεγάλες Δυνάμεις" που δεν ήθελαν την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Από το λόφο που βρίσκονται οι τάφοι, η θέα προς την πόλη των Χανίων είναι πραγματικά μαγική.


Δημοτική Αγορά Χανίων

Η δημοτική αγορά χτίστηκε εκεί που βρίσκονταν τα νότια τείχη της πόλης, στο σημείο που βρίσκονταν το ενετικό φρούριο Piatta forma. Είναι ένα τεράστιο κτίσμα εμβαδού 4.000 τ.μ., σε περιβάλλοντα χώρο 17.200 τ.μ. στην "καρδιά της πόλης". Η αγορά ολοκληρώθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 1913 και αρχίζει ανεπίσημα να λειτουργεί από την 1/11/1913. Τα επίσημα εγκαίνιά της έγιναν από τον τότε Πρωθυπουργό της Ελλάδας Ελ. Βενιζέλο στις 4 Δεκεμβρίου 1913, τρεις μέρες δηλαδή μετά την επίσημη τελετή της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. Η δημοτική αγορά των Χανίων αποτελεί όχι μόνο κέντρο μεγάλης επιχειρηματικής δραστηριότητας, αλλά και μια χειροπιαστή εικόνα της ιδέας της Αγοράς της Αρχαίας Ελλάδας και το 1980, χαρακτηρίσθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέο μνημείο.


Τζαμί του Κιουτσούκ Χασάν

Το τζαμί του Κιουτσούκ Χασάν (Γιαλί Τζαμισί) είναι δείγμα ισλαμικής τέχνης της Αναγέννησης, που χρονολογείται στο β’ μισό του 17ου αιώνα. Κτίστηκε προς τιμήν του πρώτου φρουράρχου των Χανίων, Κιουτσούκ Χασάν.

Το τζαμί είναι ένα κυβικό κτίσμα που καλύπτεται από ένα μεγάλο ημισφαιρικό χωρίς τύμπανο τρούλο που τον στηρίζουν τέσσερα περίτεχνα πέτρινα τόξα. Από τη δυτική και τη βόρεια πλευρά του περιβάλλεται από στοά στεγασμένη από έξι μικρούς τρούλους χωρίς τύμπανο. Το τέμενος Κιουτσούκ (μικρού) Χασάν ή Γιαλί Τζαμισί (τζαμί του γιαλού), όπως επικράτησε να λέγεται, ήταν έργο Αρμενίου αρχιτέκτονα που είχε κατασκευάσει και άλλο όμοιό του στο χωριό Σπανιάκο του Σελίνου.

Το τζαμί, στην αυλή του οποίου υπήρχαν φοινικόδεντρα και τάφοι πασάδων και γενιτσάρων, σταμάτησε τη λειτουργία του το 1923 και σήμερα είναι αναπαλαιωμένο ώστε να αποτελεί χώρο εκδηλώσεων.


ΠΗΓΗ www.taxidologio.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο - Ένας αγαπημένος προορισμός που μαγεύει όλες τις εποχές!


Ρέθυμνο:Τι αξίζει να επισκεφτείς και που να μείνεις.


Αγιος Νικόλαος:Τι αξίζει να επισκεφτείς και που να μείνεις


Ανώγεια:Δείτε πέντε λόγους για να τα επισκεφθείτε!


Ηράκλειο info point


Χρήσιμες πληροφορίες για το νησί της Κρήτης







Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη