www.CLICK4CRETE.gr

 



Η τρίτη σε πληθυσμό πόλη της Κρήτης, με περίπου 33.000 κατοίκους, είναι το Ρέθυμνο. Ένας από τους ωραιότερους προορισμούς στην Ελλάδα, το Ρέθυμνο με τον επιβλητικό Ψηλορείτη και με παρουσία 4500 περίπου χρόνων στις πλάτες του, έχει να διηγηθεί ιστορίες από τα Μινωικά χρόνια και το πέρασμα στην κλασική και ελληνιστική εποχή, μέχρι τα ρωμαϊκά και βυζαντινά χρόνια. Από το 1204 όμως και έπειτα η Βενετοκρατία θα αφήσει τα ανεξίτηλα πολιτιστικά σημάδια της στο Ρέθυμνο. Ο 16ος αιώνας βρίσκει την πόλη σε μεγάλη πνευματική ανάπτυξη, η οποία θα διακοπεί απότομα μετά από την Τουρκική κατάκτηση του νησιού το 1669. Μετά την ανεξαρτητοποίηση του νησιού το 1897, το Ρέθυμνο αρχίζει και πάλι να ακμάζει. Βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια, αναγεννησιακά μνημεία, σπήλαια, αμέτρητες παραλίες και μαγευτικά χωριά σε όλη την έκταση του νομού, περιμένουν τον επισκέπτη να περιηγηθεί και να τα θαυμάσει. Η πρόσβαση στο Ρέθυμνο γίνεται ακτοπλοϊκά με καθημερινά δρομολόγια από τον Πειραιά για το λιμάνι του Ρεθύμνου, αλλά εξυπηρετείται και αεροπορικώς και από τα αεροδρόμια των Χανίων και του Ηρακλείου.




Αξιοθέατα στη πόλη Ρέθυμνο


Κάστρο Φορτέτζα

Ένα μοναδικό μνημείο, από τα πιο προβεβλημένα, σήμα κατατεθέν της πόλης του Ρεθύμνου είναι το βενετσιάνικο κάστρο της Φορτέτσας. Πρόκειται για το Ενετικό κάστρο που δεσπόζει στο λόφο του Παλαιόκαστρο, στην καρδιά της πόλης και φημίζεται ως το μεγαλύτερο βενετσιάνικο κάστρο που χτίστηκε ποτέ. Κατά την αρχαιότητα στο λόφο αυτόν ήταν χτισμένη η ακρόπολη της αρχαίας Ρίθυμνας και ο ναός της Άρτεμις, τα οποία δε σώζονται. Μετά τη λεηλασία της πόλης από τον Αλγερινό πειρατή Ουλούτζ Αλή το 1571, δημιουργήθηκε η ανάγκη μίας καλή οχύρωσης και το 1573 άρχισε να χτίζεται το μεγαλοπρεπές πενταγωνικό αυτό φρούριο, σύμφωνα με όλες τις σύγχρονες μεθόδους οχύρωσης της εποχής και είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να προφέρει καταφύγιο σε ολόκληρο τον πληθυσμό της πόλης. Στις εγκαταστάσεις του, πολλές από τις οποίες σώζονται σε καλή κατάσταση μέχρι σήμερα, περιλαμβάνονταν στρατώνες, μία εκκλησία, νοσοκομείο, αποθήκες, η κατοικία των Συμβούλων, η κατοικία του Ρέκτορα, καθώς και ένα πολυτελές και μεγαλόπρεπο κτίριο στην κεντρική πλατεία του φρουρίου. Εκεί στο φρούριο της Φορτέτσας, το καλοκαίρι λαμβάνει χώρα το Αναγεννησιακό φεστιβάλ του Ρεθύμνου και ως αξιοθέατο και χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων, αποτελεί πόλο έλξης των επισκεπτών του Ρεθύμνου.


Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου

Μπροστά από την κεντρική πύλη της Φορτέτζας υπάρχει το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνης από το 1887. Στεγάζεται σε ένα πενταγωνικό οθωμανικό κτίριο που χτίστηκε για να προστατεύει την είσοδο της ανατολικής πύλης της Φορτέτζας. Εδώ εκθέτονται ευρήματα την πρωτομινωική, μεσομινωική και υστερομινωική εποχή, όπως διάφορα αγγεία, εργαλεία, όπλα, κεραμικά, κοσμήματα και σφραγιδόλιθοι και πήλινα ειδώλια, μεταξύ άλλων το πήλινο ειδώλιο μιας γυναικείας φιγούρας που είναι γνωστή ως η "θεά με τα υψωμένα χέρια". Μπορεί επίσης ο επισκέπτης να θαυμάσει διάφορα αντικείμενα και έργα τέχνης κλασικής, ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής, όπως χρυσά κοσμήματα και γυάλινα αγγεία, καθώς και συλλογές γλυπτών από διάφορες περιοχές. Μεταξύ άλλων, το Μουσείο φιλοξενεί μία πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή νομισμάτων, προερχόμενα από διάφορες ιστορικές περιόδους της εποχής. Το Αρχαιολογικό μουσείο είναι ανοιχτό από 08:30 έως 15:00 κάθε μέρα, εκτός Δευτέρας.


Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο λειτουργεί σε ένα βενετσιάνικο αρχοντικό στην Παλιά Πόλη. Στις μόνιμες συλλογές που εκτείνονται σε πέντε αίθουσες περιλαμβάνονται αντικείμενα παραδοσιακής χειροτεχνίας και λαϊκής τέχνης. Υπάρχουν ακόμη αναφορές στις παραδοσιακές καλλιέργειες με παραδοσιακά εργαλεία, ενώ παρουσιάζονται και τα παραδοσιακά επαγγέλματα του χαλκουργού, του σαμαροποιού, του πεταλωτή και του μαχαιροποιού.


«Τούρκικο» σχολείο

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό κτίριο στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της πόλης, το οποίο κατασκευάστηκε το 1796 για να στεγάσει το σχολείο θηλέων, ενώ η χρήση του ακόμα και σήμερα παραμένει η ίδια, αφού στεγάζει το 1ο Δημοτικό Σχολείο. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σημαντική ανάπλαση στην πλατεία του σχολείου, η οποία περιβάλλεται από διάφορα μνημεία και κτίρια.


Ιερός ναός Αγίου Φραγκίσκου

Ο ναός υπήρξε το καθολικό της μονής του τάγματος των Φραγκισκανών Μοναχών, ενώ στα χρόνια της Τουρκοκρατίας μετατράπηκε σε πτωχοκομείο. Μετά την πρόσφατη αναστύλωσή του πρόκειται να στεγάσει τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή συλλογή Ρεθύμνου.


Kρήνη Ριμόντι

Στην πλατεία Πλατάνου, η Κρήνη Ριμόντι, αποτελεί το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο της Παλιάς Πόλης. Κατασκευάστηκε από τον Ενετό διοικητή του Ρεθύμνου Alvise Rimondi για τις ανάγκες ύδρευσης της πόλης. Αποτελείται από τρεις γούρνες στις οποίες τρέχει νερό από τρεις κρουνούς σε σχήμα λεοντοκεφαλής, ενώ κοσμείται από τη λατινική επιγραφή με τις λέξεις «LIBERALITATIS» και «FONTES».


Λότζια

Το επιβλητικό κτίριο της Λότζιας σήμερα στεγάζει πωλητήριο αντιγράφων του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων. Δημιουργήθηκε από τον διάσημο Βενετό αρχιτέκτονα Μ. Sanmicheli και αποτελούσε χώρο συγκέντρωσης ευγενών.



ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο - Ένας αγαπημένος προορισμός που μαγεύει όλες τις εποχές!


Χανιά:Τι αξίζει να επισκεφτείς και που να μείνεις


Αγιος Νικόλαος:Τι αξίζει να επισκεφτείς και που να μείνεις


Ανώγεια:Δείτε πέντε λόγους για να τα επισκεφθείτε!


Ηράκλειο info point


Χρήσιμες πληροφορίες για το νησί της Κρήτης







Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη