www.CLICK4CRETE.gr




 Ο Άγιος Νικόλαος είναι η πρωτεύουσα του Νομού Λασιθίου, χτισμένος στη δυτική πλευρά του κόλπου του Μιραμπέλλου. Η ονομασία του προέρχεται από το βυζαντινό εκκλησάκι στον όρμο του Αγίου Νικολάου, ενώ η παλιότερη ονομασία ήταν Μαντράκι, καθώς υπήρχαν πολλές μάντρες με κατσίκια εκεί. Η ιστορία της πόλης ξεκινά τα αρχαία χρόνια, όταν ο Άγιος Νικόλαος ήταν το λιμάνι της Λατώ, μίας σημαντικής πόλης της Ελληνιστικής Περιόδου, που αρχίζει να υποβαθμίζεται σταδιακά στη Ρωμαϊκή και στην Πρώτη Βυζαντινή εποχή. Στα χρόνια που ακολουθούν δεν υπάρχουν άλλες αναφορές στην πόλη, μέχρι το 1206 όπου κατακτάται από τους Γενοβέζους και χτίζεται το κάστρο του Μιραμπέλλου, απ’ όπου πήρε το όνομα και ο κόλπος. Ένας σεισμός κατέστρεψε το κάστρο και δεν έμεινε ίχνος από τα ερείπια του. Κατά τη διάρκεια τους Τουρκοκρατίας ο Άγιος Νικόλαος ήταν ακατοίκητος και κατοικήθηκε μετά το 1870, κυρίως από διωγμένους Έλληνες από τους Τούρκους. Πλέον είναι ένα γραφικό και δημοφιλές θέρετρο, που παρ’ ότι αποτελεί πρωτεύουσα νομού, δεν θυμίζει καθόλου αστικό κέντρο και θεωρείται η πιο ανεπτυγμένη τουριστικά πόλη της Κρήτης, έχοντας να προσφέρει στους επισκέπτες της πολλά αξιοθέατα, αλλά και πολύ οργανωμένες τουριστικές υποδομές, διαπνεόμενες από την Κρητική φιλοξενία.



Αξιοθέατα στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου


Λίμνη Βουλισμένη

Ο Άγιος Νικόλαος κείται στη λίμνη Βουλισμένη, μια μικρή, κυκλική λίμνη γεμάτη από απόκρημνους βράχους στη μία πλευρά και υπαίθριες καφετέριες και εστιατόρια στην άλλη. Σύμφωνα με τον τοπικό μύθο, η θεά Αθηνά έκανε τακτικά μπάνιο στη λίμνη Βουλισμένη. Η λίμνη είναι γνωστή διεθνώς και για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Τροφοδοτείται από μια φυσική θερμή πηγή, με αποτέλεσμα το νερό να διατηρεί μια σταθερή θερμοκρασία γύρω στους 25 βαθμούς Κελσίου. Περιέχει υψηλά επίπεδα στοιχείων που βοηθούν σε ασθένειες όπως η νευραλγία, η αρθρίτιδα και η ισχιαλγία. Πριν κάνετε μια βουτιά, περπατήστε στην κορυφή των γύρω βράχων, τα οποία προσφέρουν μια εκπληκτική θέα.


Σπιναλόγκα, Ελούντα

Το φρούριο της Σπιναλόγκα είναι ένα βραχώδες νησάκι που αιωρείται στα καταγάλανα νερά του κόλπου της Ελούντας. Οι Βενετοί κυβερνήτες του 16ου αιώνα της περιοχής αποκόλλησαν αυτό το βράχο από την ακτή της Κρήτης και στη συνέχεια έχτισαν ένα φρούριο για να προστατεύσουν το κόλπο από εχθρικά πλοία.

Από το 1903 έως το 1957, χρησιμοποιήθηκε ως αποικία για τους λεπρούς της εποχής. Σήμερα, τα ερείπια δίνουν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα εγκατάλειψης. Παρόλα αυτά οι λεπροί ζούσαν εκεί αρκετά καλά, οικοδομώντας τη δική τους κοινωνία και παίρνοντας τρόφιμα και ιατρικά εφόδια από την ηπειρωτική χώρα.


Ιερός Ναός Παναγίας Κεράς (Κριτσά)

Στον δρόμο από τον Άγιο Νικόλαο στην Κρίτσα, περίπου ένα χιλιόμετρο πριν από το χωριό, βρίσκεται η υπέροχη ασβεστωμένη εκκλησία της Παναγίας της Κεράς. Η εκκλησία χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, το εσωτερικό της είναι διακοσμημένο με τις καλύτερα διατηρημένες βυζαντινές τοιχογραφίες στο νησί. Οι τοιχογραφίες παρουσιάζουν σκηνές από τη Βίβλο, με συνολικό αποτέλεσμα τη γαλήνη και την ομορφιά. Σημειώστε ότι πρέπει να είστε κατάλληλα ντυμένοι για να μπείτε στην εκκλησία. Οι ώμοι και οι μηροί πρέπει να καλύπτονται τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.


Παραλία Κιτροπλατείας

Η Παραλία Κιτροπλατείας βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το κέντρο του Αγίου Νικολάου. Από τη μικρή γέφυρα στο κέντρο της πόλης, πάρτε την οδό Μ. Σφακιανάκη και θα βρεθείτε στην παραλία μέσα σε λίγα λεπτά. Αν είστε πεινασμένοι υπάρχουν πολλά εστιατόρια και ταβέρνες στην περιοχή για ένα ούζο και μεζέδες.





ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο - Ένας αγαπημένος προορισμός που μαγεύει όλες τις εποχές!


Χανιά:Τι αξίζει να επισκεφτείς και που να μείνεις


Ρέθυμνο:Τι αξίζει να επισκεφτείς και που να μείνεις.


Ανώγεια:Δείτε πέντε λόγους για να τα επισκεφθείτε!


Ηράκλειο info point


Χρήσιμες πληροφορίες για το νησί της Κρήτης







Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη