www.CLICK4CRETE.gr

Πριν λίγες μέρες επιχειρηματίας ζήτησε άδεια από τον δήμο Αγίου Νικολάου προκειμένου να ανοίξει οίκο ανοχής και το θέμα έγινε viral σε χρόνο ρεκόρ. Το ekriti.gr παρουσιάζει σήμερα την κατάσταση που επικρατεί στο Ηράκλειο, αναφορικά με τους οίκους ανοχής και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία τους. 
Το αρχαιότερο» επάγγελμα του κόσμου, αυτό του εκδιδόμενου προσώπου με αμοιβή νομιμοποιήθηκε επισήμως μόλις το 1999. Ο νόμος  που ρυθμίζει το θεσμικό πλαίσιο για τους οίκους ανοχής είναι ο 2734/99, ο οποίος περιλαμβάνει αυστηρές προδιαγραφές και ενδεχομένως εξαιτίας αυτού, οι περισσότεροι οίκοι λειτουργούν παράνομα.

Κανένας νόμιμος οίκος ανοχής στο Ηράκλειο

Οι κ.κ. Αναστασία Αρχοντάκη και Μαρία Σκουλουδάκη από το τμήμα αδειοδοτήσεων και ρύθμισης εμπορικών δραστηριοτήτων του δήμου Ηρακλείου δήλωσαν στο ekriti.gr ότι την δεδομένη χρονική στιγμή δεν υπάρχει κανένας νόμιμος οίκος ανοχής στο Ηράκλειο και αυτό γιατί κανείς δεν πληροί τις προδιαγραφές. Το ekriti.gr επικοινώνησε και με τον κ. Μαρίνο Παττακό, εντεταλμένο σύμβουλο για θέματα που σχετίζονται με την αδειοδότηση και ρύθμιση εμπορικών δραστηριοτήτων, ο οποίος επιβεβαίωσε τη μη ύπαρξη νόμιμου οίκου  ανοχής  στο Ηράκλειο και σημείωσε ότι για τα όρια του δήμου Ηρακλείου οι οίκοι ανοχής που μπορούν συνολικά να αδειοδοτηθούν είναι 20. Στη θητεία της τωρινής δημοτικής αρχής περίπου 8 επιχειρημαατίες έχουν κάνει αίτηση για άδεια αλλά κανείς δεν πληρούσε τις προδιαγραφές, πρόσθεσε ο κ. Παττακός.

Η «προβολή» στο διαδίκτυο

Την ίδια ώρα στο διαδίκτυο υπάρχει ηλεκτρονικός οδηγός με τους οίκους ανοχής σε όλη την Ελλάδα.  Κάνοντας κανείς κλικ στην πόλη που τον ενδιαφέρει, μπορεί να δει στον χάρτη τις διευθύνσεις των οίκων, φωτογραφίες από την πρόσοψη του κτιρίου, αναλυτικές κριτικές και βαθμολογίες. Μεταξύ άλλων αναφέρεται και η τιμή που πρέπει να πληρώσει κανείς στον κάθε οίκο ανοχής που προβάλλεται μέσω αυτού του ηλεκτρονικού καταλόγου. Οι χρήστες έχουν την δυνατότητα να βαθμολογήσουν τον κάθε οίκο. Μεταξύ των κριτηρίων βαθμολόγησης είναι η καθαριότητα του χώρου, η εμφάνιση της κοπέλας, η συμπεριφορά της υπεύθυνης του χώρου, η σχέση απόδοσης τιμής. Από τη βαθμολογία προκύπτει ένα μέσο όρο που συνοδεύει τον οίκο ανοχής. Παράλληλα, οι χρήστες μπορούν να γράψουν ολόκληρο report και εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σερφάροντας κανείς στο συγκεκριμένο ηλεκτρονικό οδηγό, μπορεί να διαβάσει αναλυτικές περιγραφές χρηστών. Για παράδειγμα οίκος ανοχής στο Ηράκλειο, έχει βαθμολογηθεί από 15 χρήστες και έχει μέσο όρο 6,2. Στις σχετικές δημοσιεύσεις μάλιστα, οι χρήστες αναφέρουν ότι τα τελευταία χρόνια αρκετοί οίκοι ανοχής έχουν κλείσει στο Ηράκλειο και ότι αυτοί που έχουν απομείνει χρειάζονται βελτιώσεις. Στον ηλεκτρονικό οδηγό υπάρχει και  forum, στο οποίο οι χρήστες ανταλλάζουν απόψεις για διάφορα σχετικά θέματα.  
Το θεσμικό πλαίσιο

Το εκδιδόμενο με αμοιβή πρόσωπο υποχρεούται, σύμφωνα με τον Ν. 2734/99, να κατέχει πιστοποιητικό άσκησης επαγγέλματος, το οποίο εκδίδεται από τον Περιφερειάρχη του τόπου κατοικίας του. Στο άτομο υποχρεωτικά χορηγείται βιβλιάριο υγείας εφόσον συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και είναι υποχρεωμένο να κάνει ιατρικές εξετάσεις κάθε 15 μέρες. Το εκδιδόμενο πρόσωπο μέχρι πρόσφατα έπρεπε να ασκεί την συγκεκριμένη δραστηριότητα στα όρια της περιφέρειάς του, πλέον και μετά τον Ν. 3919/2011 έχει απελευθερωθεί από περιορισμούς και δη γεωγραφικούς, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι τα εν λόγω πιστοποιητικά έχουν ισχύ σε όλη την επικράτεια.  Μεταξύ άλλων, το πρόσωπο που επιθυμεί να εκδώσει πιστοποιητικό άσκησης επαγγέλματος πρέπει να είναι άγαμο, διαζευγμένο ή να τελεί υπό χηρεία. Να αποδεικνύεται ότι δεν πάσχει από κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη και άλλη νόσο, δεν έχει καταδικαστεί για ανθρωποκτονία, αποπλάνηση παιδιών, σωματεμπορία και εκβίαση.
  
Η άδεια εγκατάστασης και χρήσης του οικήματος

Το εκδιδόμενο με αμοιβή πρόσωπο  υποχρεούται παράλληλα να εφοδιασθεί με άδεια εγκατάστασης και χρήσης του οικήματος, η οποία δίδεται από τον δήμο, είναι προσωρινή και ισχύει για δύο χρόνια. Σε περίπτωση στέγασης σε πολυκατοικία  πρέπει όλοι οι ένοικοι και οι ιδιοκτήτες να συμφωνούν για την άσκηση της συγκεκριμένης δραστηριότητας.
Δεν επιτρέπεται να δοθεί άδεια εγκατάστασης σε διατηρητέα ή παραδοσιακά κτίρια. Δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση σε κτίρια που απέχουν σε ακτίνα λιγότερο από 200 μέτρα από ναούς, σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, φροντιστήρια, νοσηλευτικά ιδρύματα, κέντρα νεότητας, αθλητικά κέντρα, παιδικές χαρές, πλατείες, ευαγή ιδρύματα, οικοτροφεία, και βιβλιοθήκες.
Οι δήμοι είναι αυτοί που καθορίζουν με απόφασή τους τον αριθμό των εν λόγω αδειών που επιτρέπεται να χορηγούνται στην περιφέρειά τους. Επίσης, δύνανται να καθορίζουν περιοχές εντός των οποίων δεν επιτρέπεται η χορήγηση τέτοιων αδειών.

Μέσα στο 2014 ψηφίστηκαν οι νόμοι 4238 και 4249, οι οποίοι όρισαν πρόσθετους περιορισμούς στην λειτουργία των οίκων ανοχής. Με τις νέες νομοθετικές διατάξεις δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση εκδιδόμενων ατόμων σε απόσταση 200 μέτρων από ξενοδοχεία τριών, τεσσάρων και πέντε αστέρων. Για τους συγκεκριμένους νόμους είχε αντιδράσει  το σωματείο εκδιδόμενων προσώπων Ελλάδος (Σ.Ε.Π.Ε.) το οποίο είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας  υποστηρίζοντας ότι οι νέοι περιοριστικοί όροι που τέθηκαν είναι αντίθετοι σε διάφορες διατάξεις του Συντάγματος και στο διεθνώς κατοχυρωμένο δικαίωμα της οικονομικής και προσωπικής ελευθερίας.




 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ




Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη