www.CLICK4CRETE.gr


Κουνουπίδι με τα πλούσια οφέλη για την υγεία! Το κουνουπίδι είναι χειμερινό λαχανικό με υψηλή διατροφική αξία και πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Έχει ελάχιστες θερμίδες και μεγάλη ποσότητα βιταμινών, για το λόγο αυτό αποτελεί εξαιρετική επιλογή για δίαιτα. 
Το κουνουπίδι είναι ποώδες φυτό με φύλλα επιμήκη, πλατιά και σαρκώδη. Πρόκειται για διετή καλλιέργεια που φυτεύεται ως ετήσια. Το κουνουπίδι ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών στην οποία κατατάσσονται πολλά γνωστά λαχανικά, όπως το μαρούλι, το μπρόκολο και το λάχανο.
 Οι πιο γνωστές ποικιλίες κουνουπιδιού είναι οι λευκές, ωστόσο για τους πιο «ανήσυχους» καλλιεργητές προτείνουμε ποικιλίες με μωβ ανθοκεφαλή, οι οποίες παρουσιάζουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε υψηλές θερμοκρασίες.




Τι συνθήκες θέλει το κουνουπίδι για να αναπτυχθεί;



Το κουνουπίδι είναι λαχανικό ψυχρής εποχής και χρειάζεται δροσερό περιβάλλον. Κατάλληλες θερμοκρασίες για την καλλιέργειά του είναι από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Η ανθοκεφαλή του κουνουπιδιού όταν σχηματισθεί είναι ευπαθής στους παγετούς, όσο και στις υψηλές θερμοκρασίες. Το κουνουπίδι χρειάζεται ηλιοφανείς θέσεις για να ευδοκιμήσει, καθώς σε ημισκιερές θέσεις καθυστερεί να ωριμάσει. Μπορεί να αναπτυχθεί σε όλους τους τύπους εδαφών, εκτός από τα πολύ αλκαλικά, και χρειάζεται αρκετή εδαφική υγρασία για να πετύχουμε ποιοτική παραγωγή. H φύτευση του κουνουπιδιού στον λαχανόκηπο ξεκινά τον Αύγουστο και φτάνει συνήθως μέχρι τα μέσα φθινοπώρου. Υπάρχουν, επίσης, πρώιμες ποικιλίες που φυτεύονται την άνοιξη. Ο πολλαπλασιασμός του κουνουπιδιού γίνεται με σπόρο. Μπορούμε, βέβαια, να προμηθευτούμε έτοιμα σπορόφυτα κουνουπιδιού από φυτώρια ή να το φυτέψουμε σε σπορείο 1,5 μήνα πριν τη μεταφύτευση στο χωράφι. Κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης για την καλλιέργεια του κουνουπιδιού είναι περίπου 40-50 εκατοστά επί της γραμμής και 60-80 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης.




Μπορούμε να φυτέψουμε το κουνουπίδι σε γλάστρα στο μπαλκόνι;


Το κουνουπίδι μπορεί να καλλιεργηθεί σε γλάστρα, αν και δεν είναι πολύ συνηθισμένο. Για τη φύτευσή του, χρειαζόμαστε σχετικά βαθιές και μεγάλες γλάστρες διαμέτρου και ύψους περίπου 30 εκατοστών. Χρησιμοποιούμε εμπλουτισμένο φυτόχωμα, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, ειδικό για κηπευτικά. Βέβαια, αντί για φυτόχωμα, μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας εδαφικό υπόστρωμα για να γεμίσουμε τις γλάστρες χρησιμοποιώντας τύρφη, κομπόστ, καλοχωνεμένη κοπριά και περλίτη. Το κουνουπίδι αγαπάει τον ήλιο, γι’ αυτό το τοποθετούμε σε ηλιοφανή θέση στο μπαλκόνι, σχετικά προφυλαγμένη από τους δυνατούς βοριάδες. Προτιμάμε σημεία με νότιο ή ανατολικό προσανατολισμό για να εξασφαλίσουμε καλύτερη παραγωγή του κουνουπιδιού.




Τι απαιτήσεις σε πότισμα και λίπανση έχει το κουνουπίδι;


Το κουνουπίδι θέλει συχνό πότισμα, καθώς απαιτείται σταθερή εδαφική υγρασία στο χώμα για να αναπτυχθεί ομαλά η ανθοκεφαλή. Κατά την φύτευση του κουνουπιδιού, συνιστούμε την ανάμιξη σβησμένης κοπριάς και μικτού βιολογικού λιπάσματος σε αναλογία 1:1. Το κουνουπίδι δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό σε θρεπτικά στοιχεία και αρκεί η προσθήκη πλήρους βιολογικού λιπάσματος μία φορά το μήνα. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η υπερβολική ποσότητα αζωτούχου λίπανσης και κοπριάς υποβαθμίζει την ποιότητα της ανθοκεφαλής, κάνοντας την λιγότερο συνεκτική. Επίσης, η έλλειψη βορίου είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να επιφέρει κούφιες ανθοκεφαλές, γι’ αυτό καλό είναι να γίνεται συμπληρωματικά διαφυλλικός ψεκασμός με βόριο.




Τι έντομα και ασθένειες προσβάλλουν το κουνουπίδι;



Το κουνουπίδι προσβάλλεται από τα ίδια έντομα και ασθένειες που προσβάλλουν το λάχανο και το μπρόκολο. Αρχικά, το σκόνισμα ή ο ψεκασμός με βάκιλο Θουριγγίας είναι απαραίτητος για την αντιμετώπιση της κάμπιας που προσβάλλει τα κουνουπίδια. Επίσης, η καλλιέργεια του κουνουπιδιού προσβάλλεται από τη μελίγκρα, τον αλευρώδη, τις βρωμούσες καθώς και από τον τετράνυχο. Για την οικολογική αντιμετώπιση των εντόμων, χρησιμοποιούμε την αυτοσχέδια συνταγή με σκόρδο και πιπεριά που αναφέρουμε στο άρθρο για την προστασία των φυτών με φυσικά υλικά. Το κουνουπίδι προσβάλλεται και από τον περονόσπορο, καθώς και από το φουζάριο και τη ριζοκτόνια που προσβάλλουν το ριζικό σύστημα του φυτού. Για την αντιμετώπιση τους, ψεκάζουμε με οικολογικά σκευάσματα χαλκού ή χρησιμοποιούμε μαγειρική σόδα, ενώ παράλληλα κάνουμε πότισμα στη ρίζα με διάλυμα θειικού χαλκού (γαλαζόπετρας).



Πότε είναι η κατάλληλη εποχή συγκομιδής το κουνουπίδι;


Αρχικά, πρέπει να επισημάνουμε ότι από κάθε φυτό κουνουπιδιού που φυτεύουμε, συγκομίζουμε μόνο ένα κουνουπίδι. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο να κόψουμε το κουνουπίδι την κατάλληλη εποχή. Το κουνουπίδι είναι έτοιμο για κατανάλωση περίπου τρεις μήνες μετά τη μεταφύτευση, όταν η ανθοκεφαλή είναι σφικτή, συνεκτική και διατηρεί λευκό χρώμα. Το μέγεθος της ανθοκεφαλής έχει διάμετρο γύρω στα 10 εκατοστά και βάρος περίπου 1 κιλού. Αν καθυστερήσουμε τη συγκομιδή, η ποιότητα του κουνουπιδιού μας υποβαθμίζεται, καθώς σκληραίνει στο εσωτερικό του, χάνεται η τρυφεράδα του και είνα ακατάλληλο για μαγείρεμα.




Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια του κουνουπιδιού


Το κουνουπίδι που τρώμε είναι ουσιαστικά η ανθοφοκεφαλή από το φυτό του κουνουπιδιού που περιλαμβάνει ένα σύνολο υπερτροφικών ανθέων. Ουσιαστικά, το κουνουπίδι είναι ένα υπέροχο λουλούδι που τρώγεται!


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη