www.CLICK4CRETE.gr


Υλικά:
150 ml πετιμέζι

600 ml + 150 ml νερό ΖΑΡΟΣ

150 ml αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2-3 φύλλα αμπερόζας (αμπερόριζας) πλυμένα και στεγνά

1 ξυλάκι κανέλας

4-5 κουταλιές αναποφλοίωτο σουσάμι, καβουρδισμένο και ελαφρά αλεσμένο

4-5  κουταλιές χοντροαλεσμένο καρύδι

Λίγη σκόνη κανέλας

Εκτέλεση:



Μετράμε το πετιμέζι και το αδειάζουμε σε μια κατσαρόλα. Το αραιώνουμε με τα 600 ml νερό και παίρνουμε πάνω κάτω 200 ml από το διάλυμα σε μια κανάτα. Βάζουμε το υπόλοιπο να βράσει με τα φύλλα της αμπερόζας και το ξυλάκι της κανέλας.  

Διαλύουμε το αλεύρι πολύ καλά στα 200 ml της κανάτας και μόλις πάει να πάρει βράση η κατσαρόλα το αδειάζουμε περνώντας το από σουρωτήρι. Ανακατεύουμε να μη σβολιάσει και περνάμε 150 ml  νερό από το σουρωτήρι πάνω από την κατσαρόλα να φύγει και το υπόλοιπο αλεύρι.

 Εδώ αρχίζει η φάση του ανακατέματος.

Θα πάρει 35-45 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία. Πρέπει να ξεκολλά το μείγμα από την κατσαρόλα και θέλει συνεχές ανακάτεμα για να μη πιάσει. Πριν πήξει εντελώς αφαιρούμε την αμπερόζα και την κανέλα.  Λίγο πριν την αποσύρουμε προσθέτουμε τις 2 κουταλιές από το σουσάμι.

Όταν είναι έτοιμη την σερβίρουμε σε πιατάκια ή μπολ που έχουμε πασπαλίσει αν θέλουμε με λίγο σουσάμι. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με σουσάμι και καρύδι και λίγη σκόνη κανέλας.

Παρατηρήσεις:




1.Αν μας αρέσουν τα «πολύ γλυκά» γλυκά μπορούμε να αυξήσουμε το πετιμέζι εις βάρος του νερού. Εδώ έχω βάλει αν λογαριάσετε 5 μέρη νερό-1 μέρος πετιμέζι- 1 μέρος αλεύρι (δηλαδή το 6:1 για τα υγρά: αλεύρι έχει αυτή τη σχέση μεταξύ τους. Θα μπορούσε να είναι 1,5 πετιμέζι-4,5 νερό- 1 αλεύρι. Πάλι θα είχαμε 6 μέρη υγρών 1 μέρος αλεύρι και θα ήταν πιο γλυκιά).

2.Από περιέργεια μέτρησα τη θερμοκρασία στη μουσταλευριά στη φάση απόσυρσης. Ήταν 102 βαθμοί Κελσίου. Δεν ξέρω αν ισχύει με άλλες αναλογίες υλικών, είναι όμως ενδεικτική.

3.Με τις παραπάνω ποσότητες προέκυψαν 4 πιατάκια φρούτου μουσταλευριά. Άλλοι θεώρησαν μερίδα το κάθε πιατάκι, για άλλους ήταν πολύ οπότε κόπηκε και τυλίχτηκε σε μικρότερες μερίδες (ενδεικτικό της υφής και το τύλιγμα).

4.Χρησιμοποιώ εμφιαλωμένο μεταλλικό νερό για πολλές από τις «ειδικές» παρασκευές μου (σιρόπια, ζύμες κλπ) γιατί έχω διαπιστώσει  ότι προκύπτουν καλύτερα αποτελέσματα. Κι επειδή κάποιοι φίλοι νομίζουν ότι είναι κάτι ιδιαίτερο, απλά δείτε το μπουκάλι του εμφιαλωμένου νερού που αγοράζετε. Μερικά είναι απλά επιτραπέζια ενώ κάποια -όπως το ΖΑΡΟΣ- γράφουν ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΝΕΡΟ. 

ΠΗΓΗ:CRETANGASTRONOMY.GR

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη