www.CLICK4CRETE.gr



Η προσπάθεια του Πεκίνου να ηγηθεί στην κούρσα της τεχνολογικής επανάστασης του blockchain και να δημιουργήσει ένα κεντρικά ελεγχόμενο ψηφιακά «έξυπνο» χρήμα. Πώς επηρεάζει τα κρυπτονομίσματα





του Βασίλη Παζόπουλου (vpazopoulos@gmail.com)

Τι στο καλό συμβαίνει με το Bitcoin τελικά; Μέσα σε μια εβδομάδα έπεσε 20%, για να ανέβει αμέσως μετά 18%. Όχι μόνο εξανεμίστηκαν τα κέρδη από την ημέρα της εξαγγελίας του Κινέζου προέδρου Xi Jinping ότι θα ενισχύσει το blockchain, αλλά πήγε ακόμα πιο κάτω. Και τώρα επανήλθε. Τι να σημαίνει αυτό; Ότι υπάρχουν αμφιβολίες ως προς το αν ισχύει η εξαγγελία; Προφανώς όχι. Ίσα ίσα που έχει βγει κυβερνητική οδηγία με την οποία απαγορεύεται να γράφουν τα ΜΜΕ κάτι αρνητικό για το blockchain. Μη σας παραξενεύει, έτσι λειτουργεί ο Τύπος στην Κίνα.

Μήπως τότε οι δυτικοί υπερέβαλαν στον ενθουσιασμό τους; Ίσως. Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος της παραπληροφόρησης όσον αφορά τις ειδήσεις από την Ασία. Εκτός από το θέμα της πιστής μετάφρασης, υπάρχει και το θέμα της νοοτροπίας. Συχνά η αντίληψη των Δυτικών διαφέρει. Κάποιοι μάλιστα αναφέρουν ότι προκειμένου να αποκωδικοποιήσουμε την πορεία των crypto, δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο την ΤΑ (Τεχνική Ανάλυση) αλλά την ΚΑ (Κινέζικη Ανάλυση). Υπερβολικό; Ίσως όχι και τόσο, αν σκεφτούμε πως η εκρηκτική άνοδος του προηγούμενου μήνα δεν ανιχνεύτηκε από κάποιο δείκτη Τεχνικής Ανάλυσης, αλλά οφειλόταν αποκλειστικά και μόνο στις δηλώσεις του Κινέζου προέδρου Xi Jinping.

Το ότι η Κίνα παίζει σημαντικό ρόλο έχει αποδειχθεί πολλές φορές. Πρώτα από όλα, κατά κανόνα, οι μεγάλες κινήσεις ξεκινάνε σε ώρες που δραστηριοποιούνται οι Ασιάτες traders. Να θυμίσουμε πως όταν είχαμε αντίστοιχες δηλώσεις (και μάλιστα πιο στοχευμένες) από τον πρόεδρο Trump το καλοκαίρι, δεν κουνήθηκε φύλλο! Επίσης στην κορυφή των 14.000 δολαρίων βγήκε η είδηση για τη σύλληψη των ιδρυτών του Plus Token, οι οποίοι κατηγορούνται για απάτη πολλών δεκάδων χιλιάδων Bitcoin. Πολλοί αποδίδουν ακριβώς σε αυτό την πτώση που ακολούθησε.






Το θέμα είναι, για να γυρίσουμε στους Κινέζους αξιωματούχους, πως ποτέ δεν ανάφεραν ότι σχεδιάζουν να ενισχύσουν το Bitcoin. Δεν ήταν λογικό να το υποθέσει κανείς. Αντίθετα, δεν έκρυψαν τη φιλοδοξία τους να βγάλουν ένα δικό τους ψηφιακό νόμισμα, που να το ανταγωνίζεται. Αν και το να ανταγωνιστούν το Bitcoin δεν είναι ακριβώς αυτό που έχουν στο μυαλό τους. Περισσότερο τους ενδιαφέρουν δύο πράγματα: να μπουν μπροστά στην κούρσα της τεχνολογικής επανάστασης του blockchain και να δημιουργήσουν ένα κεντρικά ελεγχόμενο ψηφιακά «έξυπνο» χρήμα.

Η επόμενη ερώτηση αφορά το κατά πόσο η Κίνα είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο. Αν έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία. Δεν γνωρίζουμε αν όντως είναι σε θέση να το επιτύχουν, ξέρουμε όμως πως μάλλον είναι μπροστά στην κούρσα, σε σχέση με τους υπόλοιπους. Κατ' αρχάς, οι Κινέζοι είναι πολύ μπροστά σε σχέση με τη Δύση στις πληρωμές μέσω κινητού. Έχουν μπει στη φιλοσοφία των ηλεκτρονικών πληρωμών, καθώς το 90% των καθημερινών συναλλαγών γίνεται μέσω smartphones, από εφαρμογές όπως το WeChat και το AliPay του Alibaba. Επίσης έχουν μεγάλη οικειότητα και με το QR.






Πέρα από αυτό, το 2018 υποβλήθηκαν 4.435 αιτήσεις για πατενταρισμένα διπλώματα ευρεσιτεχνίας από την Κίνα, αντιπροσωπεύοντας το 48% των συνολικών. Οι ΗΠΑ αιτήθηκαν 1.833 διπλώματα ευρεσιτεχνίας ή το 21% του συνόλου.
 Αναλυτικά οι αιτήσεις ανά εταιρεία βρίσκονται στον παρακάτω πίνακα


Τι επιδιώκουν με άλλα λόγια οι αρχές της Κίνας; Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. Το ένα είναι να δημιουργήσουν ένα stable coin, όπως το Libra ή το JPM Coin της JP Morgan. Με αυτόν τον τρόπο φιλοδοξούν να αποκτήσουν ηγετικό ρόλο στο νέο διεθνές νομισματικό σύστημα. Το πρώτο βήμα είναι να χρησιμοποιούν το νέο τεχνολογικά εξελιγμένο ψηφιακό Yuan όλες οι τράπεζες για τις διεθνείς συναλλαγές τους. Ακόμα και αν μεταφέρουν δολάρια ή ευρώ. Να καλυφθεί το κενό που υπάρχει, ενός αναχρονιστικού εργαλείου όπως το σημερινό swift, που δεν συμβαδίζει με τις ανάγκες της παγκοσμιοποιημένης ψηφιακής οικονομίας.

Το άλλο είναι να ελέγξουν τη διακίνηση των χρημάτων. Αφενός, τις εκροές κεφαλαίων από τη χώρα, καθώς το κινεζικό τραπεζικό σύστημα λειτουργεί υπό το καθεστώς capital controls. Αφετέρου, την πληρωμή των αγαθών. Σήμερα υπάρχουν πολλές πινακίδες που γράφουν πως το renminbi είναι το μοναδικό νόμιμο μέσο ανταλλαγών.

Πολλές φορές οι κινεζικές αρχές κάνουν κάτι προς εκφοβισμό, αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό. Γιατί; Επειδή είναι πρακτικά αδύνατο να ελεγχθεί.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι και η απαγόρευση του mining. Και τι έγινε που το απαγόρευσαν; Κατάφεραν τίποτα; Θα μου πείτε, είναι να παίζεις μ' αυτά; Πόσες τρομακτικές ιστορίες έχουμε ακούσει που αφορούν Κινέζους που τόλμησαν να παραβούν τον νόμο; Κι όμως, παρόλο που επίσημα απαγορεύεται αυτή η επαγγελματική δραστηριότητα, οι Κινέζοι έχουν στο έδαφός τους τη μεγαλύτερη παραγωγή στον κόσμο. Πώς γίνεται; Επειδή έχουν φτηνό ηλεκτρισμό και γρήγορη σύνδεση στο Internet. Οι Κινέζοι απολαμβάνουν το 4G ακόμα και σε απομακρυσμένα μέρη. Τα μέρη που προτιμούν οι εξορύκτες (miners), επειδή δεν μπορούν να ανιχνευτούν από τις διωκτικές αρχές. Γι' αυτό και η εφαρμογή της απαγόρευσης είναι πρακτικά αδύνατη.

Ειδικά μάλιστα τους τελευταίους μήνες υπήρξαν εκτεταμένες βροχοπτώσεις που έπληξαν τη Νότια και Ανατολική Κίνα, οι οποίες κατέληξαν μέχρι και σε θανατηφόρες πλημύρες. Η αφθονία στη βροχή είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους του ηλεκτρικού στην Κίνα. Η ενέργεια δεν μπορεί να αποθηκευτεί, να μεταφερθεί, αλλά μπορεί να αξιοποιηθεί αποδοτικά. Να μετατραπεί σε χρήμα μέσω της εξόρυξης Bitcoin.

ΠΗΓΗ:euro2day

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη