www.CLICK4CRETE.gr





Υλικά
2 κιλά κρεμμύδια για γέμισμα (κατά προτίμηση μακρουλά)
150γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια τριμμένα
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
250γρ. κιμά προαιρετικά (ανάμικτο μοσχαρίσιο και χοιρινό)
250γρ. ρύζι καρολίνα
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
1 κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
1 λίτρο περίπου ζωμό κότας ή λαχανικών
2 φύλλα δάφνης
αρμόγαλο ή γαλοτύρι για το σερβίρισμα
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία



Για τους κρεμμυδοντολμάδες: Καθαρίζετε τα κρεμμύδια και τα χαράζετε κατά μήκος μέχρι τον πυρήνα τους. Τα ρίχνετε μέσα σε βραστό, αλατισμένο νερό για 10-15 λεπτά, μέχρι να αρχίζουν να ξεχωρίζουν τα φύλλα τους. Τα βγάζετε από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα, τα ξεπλένετε με κρύο νερό και τα κρατάτε στην άκρη.

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε χαμηλή κατσαρόλα και σοτάρετε το τριμμένο κρεμμύδι και το σκόρδο για 3 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε τον κιμά και σοτάρετε για 8-10 λεπτά επιπλέον, μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Ρίχνετε το ρύζι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά ακόμα, μέχρι να γυαλίσει το ρύζι.

Προσθέτετε τον πελτέ, αλάτι, πιπέρι, τη δάφνη, το μπαχάρι, το μαϊντανό, το μάραθο και ανακατεύετε. Ρίχνετε μισό ποτήρι νερό και ανακατεύετε συνεχώς για λίγα λεπτά μέχρι να πιει τα υγρά το ρύζι. Τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την κρατάτε στην άκρη. Στρώνετε σε μια πλατιά, χαμηλή κατσαρόλα ό,τι λαχανικά έχετε, π.χ. καρότα, κρεμμύδια, λίγα κοτσάνια μαϊντανού, δυο φέτες λεμόνι και, αν θέλετε, μερικά κομμάτια γραβιέρας για περισσότερη γεύση και κρατάτε την κατσαρόλα στην άκρη.

Ξεχωρίζετε τα φύλλα από τα κρεμμύδια, γεμίζετε ένα ένα με λίγη γέμιση, διπλώνετε απαλά χωρίς να τα σφίξετε πολύ και τα στρώνετε στην κατσαρόλα με τα λαχανικά, τον έναν δίπλα στον άλλον. Περιχύνετε με ζωμό μέχρι να σκεπαστούν οι ντολμάδες, πασπαλίζετε με αλάτι, πιπέρι, περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο, σκεπάζετε με ένα πιάτο για να μην ανοίξουν, σκεπάζετε με το καπάκι και τους αφήνετε να μαγειρευτούν για 40 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά. Αφήνετε τους ντολμάδες μισή ώρα στην κατσαρόλα και μετά τους σερβίρετε με αρμόγαλο.


Tips
Μπορείτε στον πάτο της κατσαρόλας να προσθέσετε και δύο μπριζόλες χοιρινές, για γεύση ή για περισσότερο φαγητό.

ΠΗΓΗ:olivemagazine.gr

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη