www.CLICK4CRETE.gr

Το μουρουνέλαιο είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής το οποίο παράγεται από το ήπαρ λευκών ψαριών (μουρούνα, μπακαλιάρο). Η βασική του διαφορά με τα υπόλοιπα ιχθυέλαια έγκειται στο ότι το «λάδι» που εξάγεται προέρχεται από το ήπαρ των ψαριών και όχι από τον ιστό ( σάρκα) λιπαρών ψαριών, όπως γίνεται με τα υπόλοιπα ιχθυέλαια. 
Η διαφορά αυτή σημαίνει ότι ενώ και τα δύο είδη ελαίων είναι πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα, εν τούτοις το μουρουνέλαιο λόγω του ότι προέρχεται από το συκώτι υπερτερεί ως προς το γεγονός ότι είναι πλούσιο σε λιποδιαλυτές βιταμίνες  D (D3) και βιταμίνη Α, στοιχεία που δεν συναντάμε στα κοινά ιχθυέλαια .
 Γενικά θα λέγαμε ότι το μουρουνέλαιο αποτελεί μία συμπυκνωμένη πηγή ζωτικών θρεπτικών συστατικών με πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΥΓΕΙΑ

Το μουρουνέλαιο περιέχει πολύτιμα  πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ωμέγα 3 με πιο γνωστά το ΕΡΑ (εικοσιπεντανοϊκό οξύ-20:5, ω-3) και DHA (δοσοσαεξαενοεικο οξύ-22:6,ω3).Τα ω3 λιπαρά οξέα ΕΡΑ και DHA είναι σημαντικά στοιχεία για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Επιπλέον το ΕΡΑ είναι πρόδρομος των προσταγλανδινών, ορμονών που βοηθούν τους ιστούς στην αντιμετώπιση των φλεγμονών . Το γεγονός αυτό καθιστά το μουρουνέλαιο ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες προϊόν. 
Ταυτόχρονα με τα σημαντικά λιπαρά οξέα το μουρουνέλαιο περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης D και Α. Η βιταμίνη  D ανήκει στην κατηγορία των λιποδιαλυτών βιταμινών και συναντάται σε διάφορες μορφές με πιο γνωστές την  D2 και D3. Η βιταμίνη αυτή είναι γνωστή για την ανάπτυξη των οστών, αφού συμβάλει στην απορρόφηση ασβεστίου. Επίσης η βιταμίνη D παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος με αποτέλεσμα να συμβάλει σημαντικά στην θωράκιση του οργανισμού.  Χάρη στην βιταμίνη D που παρέχει αποτρέπει την εμφάνιση της ραχίτιδας στα παιδιά και της οστεομαλακίας και οστεοπόρωσης στους ενήλικες. 
Η βιταμίνη Α που περιέχει το μουρουνέλαιο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και είναι εξαιρετικά σημαντική για την όραση και την ανάπτυξη των οστών. 
Τέλος εμπεριέχει βιταμίνη Κ η οποία συμβάλει στην πήξη του αίματος. Η βιταμίνη Κ διευκολύνει την απορρόφηση των μεταλλικών στοιχείων  και προσδίδει ελαστικότητα στα αγγεία προσφέροντας καρδιαγγειακή προστασία και μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Έρευνές δείχνουν ότι καταστάσεις που σχετίζονται με την εγκεφαλική λειτουργία όπως άνοια και νόσος  Alzheimer σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την πρόσληψη λιπαρών οξέων . Επιπλέον υπάρχουν αρκετές μελέτες που συνδέουν με τρόπο θετικό την κατάθλιψη με την κατανάλωση λιπαρών οξέων.

Γενικά το μουρουνέλαιο είναι ένα φυσικό προϊόν από το οποίο μπορούν να επωφεληθούν όλες οι ηλικίες. Τα παιδιά γιατί αναπτύσσονται ταχέως και είναι περισσότερο εκτεθειμένα σε  λοιμώξεις και μικρόβια. Άρα έχοντας ανάγκη από ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα τα θωρακίζει και ταυτόχρονα ενισχύει ένα υγιώς αναπτυσσόμενο σκελετό και  συμβάλει στην καλύτερη εγκεφαλική ανάπτυξη. 
Οι ηλικιωμένοι γιατί μπορεί πολύ συχνά να φέρουν ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα επιβεβαρυμμένο από διάφορες εκφυλιστικές παθήσεις. Σε αυτή την περίπτωση και λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης του, το μουρουνέλαιο φαίνεται να είναι η απάντηση. 

Μουρουνέλαιο λοιπόν και για μικρούς και για μεγάλους. Κι αν η προοπτική του να καταναλώσετε μουρουνέλαιο στην παραδοσιακή τ`ου μορφή σας φαίνεται δύσκολη , τότε να ξέρετε ότι σήμερα , το μουρουνέλαιο είναι ευτυχώς διαθέσιμο και  σε κάψουλες!

Σε όσους ανησυχούν για το υγιές σωματικό βάρος να αναφέρω ότι το μουρουνέλαιο αν και είναι «λάδι», η συγκέντρωση λιπαρών οξέων που περιέχει είναι μικρή και δεν επηρεάζει την θερμιδική πρόσληψη.  
Κάπως έτσι η επιστήμη επιβεβαιώνει το ένστικτο και  την εμπειρική γνώση του παρελθόντος σχετικά με το ανεκτίμητο φυσικό αυτό προϊόν.

Τέλος σε κάθε περίπτωση κανένα συμπλήρωμα διατροφής δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντικαθιστά ένα υγιεινό διατροφικό πλάνο αλλά υπό προϋποθέσεις μπορεί να προσφέρει πολύτιμη βοήθεια και στήριξη.

   ΠΗΓΗ
Άννα Κομπού
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη