www.CLICK4CRETE.gr

Την παροχή φορολογικών κινήτρων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις προκειμένου να παρέχουν στους εργαζομένους τους εταιρικά κουπόνια για να πάνε διακοπές (Holiday vouchers), τν επαναφορά του προγράμματος «Τουρισμός για όλους», για την ένταξη στο οποίο θα πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, και τη χρηματοδοτική ενίσχυση του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείου Τουρισμού στην κατεύθυνση στήριξης της εσωτερικής ζήτησης.

Οι τρεις δράσεις, προϋπολογισμού άνω των 70 εκατ. ευρώ, αναμένεται να επωφελήσουν τουλάχιστον 650.000 δικαιούχους, καθώς επί του παρόντος δεν έχει διευκρινιστεί ο αριθμός των εργαζομένων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις που θα λάβουν τα κουπόνια.

Εταιρικά voucher
Φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα προκειμένου να προχωρήσουν στη χορήγηση εταιρικών κουπονιών που θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν οι εργαζόμενοί τους για να πάνε διακοπές, θα παρέχει για πρώτη φορά του υπουργείο Τουρισμού, στο πλαίσιο της αναθέρμανσης του εσωτερικού τουρισμού.

Ο προϋπολογισμός της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 10 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό που θα διαθέσει η επιχείρηση για τη χορήγηση των holiday vouchers θα λογίζεται ως δαπάνες και θα εκπίπτει φορολογικά από τα έξοδα της εταιρείας. Αντίστοιχα, το ποσό με το οποίο θα ωφεληθεί ο εργαζόμενος για να κλείσει τις διακοπές του θα είναι αφορολόγητο. Οι πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι τα συγκεκριμένα vouchers θα είναι στη λογική των δωροεπιταγών για αγορά προϊόντων από σούπερ μάρκετ που προσφέρουν αρκετές ιδιωτικές επιχειρήσεις στους εργαζομένους τους.

Για την ώρα πάντως δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα υπάρξει κάποιο ανώτατο πλαφόν για τα εταιρικά κουπόνια, ούτε εάν οι επιχειρήσεις θα συνάπτουν συμφωνίες με συγκεκριμένες ξενοδοχειακές μονάδες στις οποίες θα μπορούν να περάσουν τις διακοπές τους οι εργαζόμενοί τους, καθώς μένει να αποσαφηνιστούν κάποια νομικής φύσεως ζητήματα.

Τουρισμός για όλους
Στην αναβίωση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού του ΕΟΤ «Τουρισμός για όλους», που είχε ενεργοποιήσει η Νέα Δημοκρατία στην προηγούμενη θητεία της, προχωρά το υπουργείο Τουρισμού, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας του τουριστικού κλάδου, τη στήριξη της απασχόλησης και την τόνωση της ζήτησης.

Το πρόγραμμα, για την υπαγωγή στο οποίο θα πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, θα απευθύνεται σε 250.000 δικαιούχους και σε αυτό θα μπορούν να συμμετέχουν ξενοδοχεία και ταξιδιωτικά γραφεία. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι ο αριθμός των διανυκτερεύσεων που θα προγραμματίσουν οι δικαιούχοι να είναι τουλάχιστον 4, ωστόσο, οι ακριβείς όροι για απόκτηση κουπονιού, καθώς και το εισοδηματικό όριο των ωφελουμένων, αναμένεται να αποσαφηνιστούν το αμέσως προσεχές διάστημα.

Πρόθεση του αρμόδιου υπουργείου είναι η μόχλευση της αγοράς, εξασφαλίζοντας διακοπές χαμηλού κόστους σε κοινωνικές ομάδες με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και συμβάλλοντας καθοριστικά στη διατήρηση θέσεων εργασίας και στην επιβίωση των τουριστικών επιχειρήσεων.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ, τα οποία και θα καλυφθούν από τους ευρωπαϊκούς πόρους.

Κοινωνικός τουρισμός
Την αύξηση του κονδυλίου του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού που «τρέχει» από των ΟΑΕΔ, από τα 10 εκατ. ευρώ στα 30 εκατ. ευρώ, εξασφάλισε το υπουργείο Τουρισμού προκειμένου να μπορέσουν να ωφεληθούν περισσότεροι δικαιούχοι. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενισχυμένο πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα απευθύνεται σε περισσότερους από 300.000 δικαιούχους, ενώ σε συνδυασμό με τις 113.000 επιταγές που δεν ενεργοποιήθηκαν την περίοδο του προγράμματος 2019-2020, ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων του Κοινωνικού Τουρισμού αναμένεται να προσεγγίσει τους 420.000.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, πρόκειται να «κλειδώσουν» το προσεχές διάστημα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που βρίσκεται σε ισχύ, πάντως, δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν ξενοδοχεία όλων των λειτουργικών μορφών και τάξεων, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια και διαμερίσματα, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, καθώς και κάμπινγκ.

Κατά τις πληροφορίες, πάντως, στο τραπέζι των συζητήσεων του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται για πρώτη φορά και η επιδότηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Η σημασία του εσωτερικού τουρισμού
Η τόνωση του εσωτερικού τουρισμού, ο οποίος σήμερα αντιπροσωπεύει κάτι λιγότερο από το 10% των συνολικών ταξιδιωτικών εισπράξεων και αφίξεων, μπορεί να μην έχει ουσιαστική θετική επίπτωση στο ΑΕΠ της χώρας σε δημοσιονομικό επίπεδο, ωστόσο, αποτελεί στρατηγική επιλογή του υπουργείου Τουρισμού στην κατεύθυνση στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων, οι οποίες φέτος εξαιτίας των κλυδωνισμών που έχει προκαλέσει η υγειονομική κρίση αναμένεται να καταγράψουν σημαντικές ζημιές.

Στην κατεύθυνση ενίσχυσης της εγχώριας ζήτησης, το αρμόδιο υπουργείο έχει δρομολογήσει και την υλοποίηση διαφημιστικής καμπάνιας, η οποία θα «τρέξει» από τις αρχές Ιουλίου, με κονδύλια από τους πόρους 23 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν επιπλέον στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) για την προβολή της χώρας.


ΠΗΓΗ:tourismtoday.gr

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη