www.CLICK4CRETE.gr

Απίστευτης ομορφιάς περιοχές που «κρύβει» απ' άκρη σ'άκρη το νησί

Αν και η Κρήτη, αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς τόσο για τους επισκέπτες από την Ελλάδα όσο και για τους επισκέπτες από τον υπόλοιπο κόσμο, κοινό μυστικό αποτελεί, ότι «κρύβει» ακόμη και μέχρι σήμερα, κάποιες απίστευτης ομορφιάς περιοχές, που δεν συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πιο προβεβλημένες.

Η παραλία του Κουρεμένου βρίσκεται περίπου είκοσι χιλιόμετρα από τη Σητεία, στα ανατολικά του Παλαίκαστρου. Αποτελεί την μεγαλύτερη παραλία της περιοχής, με ψιλή άμμο και από τα χαρακτηριστικά της σημεία είναι τα ρηχά νερά και ταυτόχρονα ο ισχυρός άνεμος, που την καθιστά έναν από τους πιο γοητευτικούς προορισμούς για τους λάτρεις θαλάσσιων σπορ, όπως η ιστιοσανίδα, αλλά και το kite surfing.

Στην περιφερειακή ενότητα του Ηρακλείου, η παραλία του Κομού, αποτελεί έναν ακόμη όχι και τόσο δημοφιλή επίγειο παράδεισο, για όσους αγαπούν την θάλασσα. Βρίσκεται περίπου εξήντα πέντε χιλιόμετρα από το Ηράκλειο και απέχει μόλις δύο χιλιόμετρα από την διάσημη παραλία των Ματάλων. Χαρακτηριστικό της παραλίας είναι τα αλμυρίκια, ωστόσο οι πιο ρομαντικοί επιλέγουν την συγκεκριμένη παραλία κατά τα τέλη του καλοκαιριού που ανθίζουν τα λευκά κρίνα της άμμου. Η θέα των νησιών Παξιμάδια είναι μαγευτική, ενώ όσοι επιλέγουν την παραλία, μαγεύονται από τα χρώματα στον ουρανό, κατά τη δύση του ηλίου. Η παραλία του Κομού βρίσκεται σε αρχαιολογική ζώνη ενώ πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο μέσα στη θάλασσα, «στέκει» ο βράχος του Βόλακα για τον οποίο ο μύθος που σώζεται, αναφέρει ότι αποτελεί την κορυφή του βουνού, την οποία ο Κύκλωπας Πολύφημος απέσπασε και έριξε στο καράβι του Οδυσσέα.

 Ένα ακόμη καλά κρυμμένο σημείο μοναδικής ομορφιάς, είναι το φαράγγι του Χαυγά στο Οροπέδιο Λασιθίου, μέσα από το οποίο περνάει ο Χαυγάς ή αλλιώς Ξενικός Ποταμός στον οποίο συγκεντρώνονται τα νερά από το Οροπέδιο του Καθαρού, για να καταλήξουν στην καταβόθρα του Χώνου και από εκεί στο Φράγμα του Αποσελέμη. Το μήκος του είναι περίπου τέσσερα χιλιόμετρα και αποτελεί αγαπημένο προορισμό, όσων το έχουν επισκεφθεί μία ή και περισσότερες φορές. Στο Φαράγγι του Χαυγά που είναι προσβάσιμο και σχετικά ομαλό, ξεχωρίζει η υπέροχη λίμνη του Νεραϊδοκόλυμπου, που βρίσκεται στη βάση ενός μικρού καταρράκτη και αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα σημεία που μπορεί κάποιος να δει και να φωτογραφίσει. Στον Νεραϊδοκόλυμπο λέγεται από τους παλιούς ότι λούζονταν οι νεράιδές του φαραγγιού.

 

Ρέθυμνο: "Η ομορφιά ξέρει να κρύβεται... με την ομορφιά της"

«Η ομορφιά ξέρει να κρύβεται... με την ομορφιά της», λέγανε και λένε οι παλιοί της Κρήτης εννοώντας ότι βρίσκεται πολλές φορές μπρος στα μάτια μας. Αυτό συμβαίνει στην Κοιλάδα του Αμαρίου στο κέντρο ακριβώς του νομού Ρεθύμνου όπου ο Ψηλορείτης από τη μια πλευρά και ο Κέδρος από την άλλη, ως προστάτες καιρών και εικόνων έχουν στη σκιά τους, τον φυσικό κρίκο που ενώνει το βορά και το νότο του Ρεθύμνου. Εκκλησιές, ξωκλήσια, διαδρομές πολιτισμού, το Φράγμα των Ποταμών, η αρχαία Σίβριτος, η μονή Ασωμάτων, το Σπήλιο του Αγίου Αντωνίου και το Φαράγγι του Πατσού, έρχονται να αγκαλιαστούν μέσω της αρμονίας με τους μινωικούς οικισμούς και τα γραφικά χωριουδάκια του Δήμου Αμαρίου της παλιάς επαρχίας Αμαρίου. Οι επισκέπτες που διαπερνούν το Αμάρι, αλλά και τον Αμαριανό ποταμό, αν τύχει και ανακαλύψουν την ομορφιά του τόπου, δένονται μαζί του δημιουργώντας σχέση που ποτίζεται από την ιστορία, τον πολιτισμό και την καθημερινότητα την αγαθή, όπως εύκολα προσδίδει τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό ο λαός μας για την απείραχτη ομορφιά. Σηκώνοντας το βλέμμα ο επισκέπτης του Ρεθύμνου, θα συναντήσει στον ορίζοντα του τον Ψηλορείτη.

Από τον ΒΟΑΚ σε Πέραμα, Δαφνέδες, Άγιο Σύλλα, Μουρτζανά, Γαράζο, Αξό, Ζωνιανά, Λειβάδια, Ανώγεια, είναι η διαδρομή που πρέπει ο επισκέπτης να σταθεί, για να γνωρίσει όλες τις γειτονιές των χωριών της διαδρομής που οδηγούν στο βουνό των χιονιών, της φιλοξενίας, της αντίστασης, του πολιτισμού, της ιστορίας, της μυθολογίας, τον Ψηλορείτη. Χωριά με γραφικά καφενεδάκια αλλά και γνήσιους Κρητικούς που αρνούνται να απολέσουν την ταυτότητα τους προς χάριν του τουρισμού και της εξέλιξης.

Οι τοπικές κουζίνες, τα γνήσια χειροποίητα γλυκά, το μέλι και οι συνταγές για το κρέας που ακολουθούν διαδρομή χιλιάδων χρόνων, είναι όλα τους ικανά να αφήσουν στους επισκέπτες το αποτύπωμα της γνησιότητας. Πριν αποχωριστεί ο επισκέπτης το Ρέθυμνο «οφείλει» να βρεθεί στο σχεδόν άγνωστο χωριό για τους πολλούς τον Μαρουλά. Μεσαιωνική αρχιτεκτονική, εμφανή τα σημάδια των Ενετών σε χτίσματα και πλακόστρωτα, είναι η κατάλληλη θέση για να αγναντέψει κάποιος την πόλη του Ρεθύμνου 8,5 χιλιόμετρα μακριά του, καταφέρνοντας να ενώσει το χθες με το σήμερα, ακόμη και μέσα από τους Πύργους του Μαρουλά.

 

Χανιά: Μπάνια και καταδύσεις στο νησάκι "Λαζαρέττα"

«Καταφύγιο» δροσιάς και χαλάρωσης αποτελεί το μικρό νησάκι «Λαζαρέττα», μήκους 200 μέτρων και πλάτους μόλις 70 μέτρων, που βρίσκεται στην καρδιά του κόλπου των Χανίων σε απόσταση ενός ναυτικού μιλίου από την αστική και πολυσύχναστη παραλία της Νέας Χώρας.

Το μικρό αυτό νησάκι συνδέεται με την ιστορία του τόπου και τους καλοκαιρινούς μήνες δέχεται την επίσκεψη κολυμβητών που διανύουν την απόσταση από την παραλία της Νέας Χώρας αλλά και επισκεπτών με τουριστικά και ιδιωτικά σκάφη.

Το νησάκι δεν είναι κατοικήσιμο και όσοι το επισκέπτονται απολαμβάνουν το μπάνιο τους μακριά από τον θόρυβο μιας πολυσύχναστης παραλίας.

Τα «Λαζαρέττα» επισκέπτονται σήμερα και σχολές καταδύσεων, ενώ το τέλος του καλοκαιριού οργανώνεται κολυμβητικός αγώνας από το ενετικό λιμάνι της πόλης και την παραλία της Νέας Χώρας με μεγάλη συμμετοχή.

Το νησάκι κατά τον 17ο αιώνα χρησιμοποιήθηκε από τους Βενετούς ως τόπος απομόνωσης των λεπρών και το όνομα του έχει ληφθεί από τον προστάτη των λεπρών σύμφωνα με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, Λάζαρο. Τα κτήρια που υπήρχαν από την περίοδο των Ενετών πάνω στο νησί κατεδαφίστηκαν από τους Τούρκους το 1645 που χρησιμοποίησαν το «Λαζαρέττα», ως μέρος του οχυρού των Χανίων.

Κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής της Κρήτης, το νησί αποτελούσε σημείο στρατιωτικών ασκήσεων των στρατευμάτων κατοχής.

Σήμερα πάνω στο μικρό νησί υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι του προστάτη των ναυτικών Αγίου Νικολάου.

 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη