www.CLICK4CRETE.gr

 


Σε μια αποκαλυπτικη καταγγελία προβαίνει ο ΣΑΕΕ (συνδέσμους αεροπορικών επιχειρήσεων Ελλάδος), από την οποία προκύπτει πως οι ελληνικοί ουρανοί είναι ξέφραγο αμπέλι σε ελικόπτερα ξένων νηολογίων.


Ειδικά αυτη την ώρα όπου θα έπρεπε να απαγορεύεται κυριολεκτικά η είσοδος οποιουδήποτε ξένου πτητικού μέσου που δύναται να διαπράξει ακόμα και κατασκοπεία εις βάρος της πατρίδας μας.


Άλλωστε μόλις χθες είχαμε τους Γερμανούς δημοσιογράφους οι οποίοι φωτογράφιζαν πολεμικά πλοία στο Καστελόριζο και αρνήθηκαν να παραδώσουν το οπτικό υλικό που κατείχαν στις ελληνικές αρχές! Επικαλούμενοι, «δημοσιογραφικό απόρρητο»!


Η επιστολή – καταγγελία:


ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΠΡΟΣ

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

ΔΙΟΙΚΗΤΉ κ. Γ.ΔΡΙΤΣΑΚΟ.

Κοινοποίηση

Γραφείο κ. Υπουργού

Γραφείο κ. Υφυπουργού

Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού

Εγκλήματος – Εισαγγελέας

Μέγαρα, 9 Σεπτεμβρίου 2020


θέμα: Συστηματική παραβίαση της νομοθεσίας αερομεταφορών και λήψη αναγκαίων μετρων.


Ο Σύνδεσμος μας εκπροσωπεί αερομεταφορείς νομίμως αδειοδοτημένους από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.


Με την ιδιότητα μας αυτή παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα στον χώρο των αερομεταφορών με ολοένα εντεινόμενη ανησυχία, καθόσον η βιωσιμότητα μας, αφού επλήγη σοβαρά από την οικονομική κρίση, την απαράδεκτη όσο και παράνομη επιβολή νέων τελών και υπέρογκη αύξηση των υπαρχόντων, δέχθηκε νέο πλήγμα από την πανδημια και την εξ αιτίας αυτής δραματική μείωση του αριθμού και της συχνότητας των πτήσεων.


Πρόσθετο εμπόδιο στην οικονομική μας ανάκαμψη αποτελεί και ο συστηματικός αθέμιτος ανταγωνισμός, τον οποίο υφισταμεθα αττδ επιχειρήσεις, οι οποίες, χωρίς να διαθέτουν την αναγκαία κατά τον νόμο άδεια αερομεταφορέα και χωρίς να εκπληρώνουν στοιχειωδώς τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τη φορολογική νομοθεσία, εκτελούν συστηματικά κατά την τουριστική περίοδο πτήσεις μεταφοράς επιβατών έναντι κομίστρου με ελικόπτερα, από σημεία εκκίνησης σε σημεία προορισμού εντός της Ελληνικής Επικράτειας και ιδίως προς δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.


Οι επιχειρήσεις αυτές, όχι μόνο παραβιάζουν κατάφωρα τις θεμελιώδεις διατάξεις της αεροπορικής και της φορολογικής νομοθεσίας, αλλά ενίοτε παραβιάζουν επιπλέον και τους κανόνες ασφάλειας των πτήσεων. Αποτέλεσμα είναι να τίθεται σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα των χειριστών, των επιβατών, αλλα και τρίτων επί του εδάφους, καθώς και να προκαλείται αρνητική δημοσιότητα στη Χώρα και διεθνους.

Έτσι, εκτός από τη δική μας οικονομική ζημία και τους κινδύνους για την κοιναινία, παρέχεται η εντύπωση ότι στη Χώρα μας δεν λειτουργούν αποτελεσματικοί μηχανισμοί τήρησης της αεροπορικής νομοθεσίας και της αεροπορικής ασφαλειας, με περαιτέρω αποτέλεσμα να δυσφημείται η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός και να αποθαρρύνεται η προσέλευση τουριστών υψηλής εισοδηματικής κατηγορίας.


Χαρακτηριστικό είναι το ακόλουθο εντελώς πρόσφατο παράδειγμα, το οποίο είμαστε βέβαιοι ότι έχει υποπέσει στην αντίληψη σας, αφού έλαβε ευρεία αρνητική δημοσιότητα: Ελικόπτερο νηολογίου Η. Π.Α. εκτέλεσε προσγείωση σε πυκνοκατοικημένη περιοχή στη Γλυφάδα Αττικής, όπου επιβίβασε επιβάτες στο πλαίσιο επαγγελματικής πτήσης. Στη συνέχεια προσπάθησε χωρίς επιτυχία να απογειωθεί, προκαλώντας συμβάν ασφαλείας πτήσεων, αφού το ελικόπτερο υπέστη ζημίες από την πτώση του, που από σύμπτωση δεν εξελίχθηκε σε μείζον ατύχημα. Ας σημειωθεί, 6τι στο ελικόπτερο επέβαινε, όττως προέκυψε εκ των υστέρων, παγκοσμίου φήμης πρωταθλητής και γίνεται εύκολα αντιληπτό, πόσο μεγάλο θα ήταν το πλήγμα για την εικόνα της Χώρας και των αεροπορικών θεσμών, αν είχε επέλθει τραυματισμός του.


Συμβάντα όπως αυτό μπορούν να εξακριβωθούν από την Υπηρεσίας σας, και μέσω του εντύπου 731, ώστε να επιβληθούν οι δέουσες κυρώσεις. Πάντως σε ό,τι αφορά το ανωτέρω συμβάν, υφίσταται η αντίληψη, ότι καμία κύρωση δεν έχει επιβληθεί.


Με την ιδιότητα μας ως άμεσα ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων ζητάμε την αμεση και αττοτελεσματική αντίδραση της Υπηρεσιας σας, ως καθ’ ύλην αρμόδιας για τον έλεγχο των αεροπορικών μεταφορών στην Ελλάδα (άρθρο 2 ν. 1340/1983 και άρθρο 1 τταρ. 2 ν. 4427/2016) καθώς και για την επιβολή των νόμιμων διοικητικών κυρώσεων για την παράβαση της σχετικής νομοθεσίας (αρθρο 153 παρ. 1 και 2 του Κώδικα Αεροπορικού Δικαίου – ν. 1815/1988 σε συνδ. με άρθρα 3.1 και 48.1 της Δ1/Δ/30817/2180/1991 απόφασης Διοικητή Υ.Π.Α. -Φ.Ε.Κ. Β’ 727) παρακαλουμε για τις άμεσες ενέργειες σας για τη διαπίστωση και την τιμωρία των καταγγελλομένων με την παρούσα παραβάσεων.


Επισημαίνουμε δε ότι η κείμενη νομοθεσία και η δραστηριότητα της Υ.Π.Α. της παρέχει όλα τα αναγκαία εργαλεία, για τη διαπίστωση των παραβάσεων, για τις οποίες πρόκειται: Ιδίως η απλή μελέτη των στοιχείων που υπάρχουν στη διάθεση της Υπηρεσίας σας και αφορούν τη συχνότητα των πτήσεων μη αδειοδοτημένων προς εμπορική εκμετάλλευση πτητικών μέσων (στοιχεία που προκύπτουν ευχερώς από τα υποχρεωτικώς κατατιθέμενα σχέδια τττήσεων), καθώς και η μελέτη τυχόν υποβληθέντων από τα Ιδια ελικόπτερα δηλωτικά επιβατών, μπορούν να οδηγήσουν με ασφάλεια στην εξακρίβωση του ποια ελικόπτερα εκτελούν συστηματικά πτήσεις μεταφορας επιβατών με κόμιστρο χωρίς την αναγκαία άδεια και αν και σε ποιο μέτρο παραβιάζονται οι κανόνες που αφορούν τη διαρκεια απασχόλησης και την ανάπαυση TU)V χειριστών. Εκτιμούμε, ότι υπάρχουν ιδιωτικά ελικόπτερα ττου πραγματοποιούν πτητική δραστηριότητα έως και 200 ωρών μέσα στους τρεις καλοκαιρινούς μήνες εκτελώντας παράνομα αερομεταφορές χωρίς κάποιον έλεγχο ή προβληματισμό εκ μέρους της αρμόδιας Υπηρεσίας.


Τυχόν αδράνεια της Υπηρεσίας σας μπροστα στην κατάσταση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα τη – χωρίς νόμιμο λόγο – σοβαρή οικονομική ζημία των επιχειρήσεων μας καθώς και τη διαρροή εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου από φόρο εισοδήματος, φόρο προστιθέμενης αξίας, φόρο πολυτελείας και τέλη.


Ελάχιστα χρειάζεται να θυμίσουμε, ότι η κατόπιν πρόσφατης μεταβολής της σχετικής νομοθεσίας, εμείς ως νομοταγεΐς επιχειρήσεις επιβαρυνόμαστε με την καταβολή ανεξήγητα υψηλών παραβόλων για τη διατήρηση των αδειών μας καθώς και κάθε μεταβολή τους.


Άρα είναι κατάφωρα άδικο, αλλες εττιχειρήσεις να κερδοσκοπούν σε βάρος μας και σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, μόνο και μόνο διότι οι υπηρεσίες του τελευταίου, αν και μπορούν,δεν προβαίνουν στην εκτέλεση των πρόσφορων ελεγκτικών ενεργειών που εμπίπτουν στη σφαίρα των καθηκόντων τους.


Παραμένουμε στη διάθεση σας και παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για την περαιτέρω επεξεργασία της παρούσας αναφορας καθώς και να μας τηρείτε ενήμερους για την πρόοδο των ενεργειών σας και τα μέτρα που θα λάβετε, προκειμένου να διαπιστωθούν και να τιμωρηθούν νόμιμα οι αναφερόμενες στην παρούσα παραβάσεις του νόμου.

ΠΗΓΗ:olympia.gr

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη