www.CLICK4CRETE.gr




 Η ευτυχία και οι επιτυχίες μας στη ζωή από τι εξαρτώνται; 


Τα κληρονομικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας, μεταξύ άλλων, μπορεί να είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία στη ζωή μας ιδιαίτερα όσον αφορά στα οικονομικά θέματα.


Οι γονείς, που πιο εύκολα παίρνουν κινδύνους με διάφορες αποφάσεις τους έχουν κατά μέσο όρο παιδιά που χαρακτηρίζονται από την ίδια τάση να αναλαμβάνουν ρίσκα στη ζωή τους. Το ίδιο παρατηρείται και στην προθυμία των ανθρώπων να εμπιστεύονται τους άλλους. Οι γονείς που εμπιστεύονται άλλους ανθρώπους, έχουν συνήθως παιδιά που και αυτά δείχνουν προθυμία στο να εμπιστεύονται άλλους συνανθρώπους τους.


Φαίνεται λοιπόν ότι η θέληση των ανθρώπων να λαμβάνουν κινδύνους και η τάση να εμπιστεύονται συνανθρώπους τους, σχετίζονται με κληρονομικά χαρακτηριστικά. Είναι πιθανόν ότι η κληρονομικότητα αυτή, να εξηγεί το γιατί συχνά γονείς που είναι επιτυχημένοι οικονομικά, έχουν παιδιά που επίσης έχουν επιτυχίες στον οικονομικό τομέα στη ζωή. Πράγματι κάθε απόφαση για οικονομικά θέματα περιλαμβάνει κινδύνους και κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα εμπεριέχει μεγάλο βαθμό εμπιστοσύνης μεταξύ των ανθρώπων.


Οι πιο πάνω διαπιστώσεις προέκυψαν από κοινωνικοοικονομική έρευνα που διεξήγαγαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Βόννης και του Ινστιτούτου για τη μελέτη της εργασίας της Ζυρίχης. Είναι πιθανό ότι τα συμπεράσματα τους, να αποτελούν μια επιπρόσθετη βάση εξήγησης του γεγονότος ότι υπάρχουν γνωστές οικογένειες που χαρακτηρίζονται από μεγάλες επιτυχίες για πολλές γενεές.


Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από 3.600 γονείς που αξιολογήθηκαν ταυτόχρονα με τα παιδιά τους για περίπου 2 χρόνια. Τα παιδιά ήσαν κατά μέσο όρο 25 ετών. Περισσότερα από 40% δεν ζούσαν πλέον μαζί με τους γονείς τους.


Από κάθε μέλος της οικογένειας, με βάση ειδική κλίμακα αξιολόγησης, ζητήθηκε να δηλώσει την προθυμία του να παίρνει ρίσκα στη ζωή. Η κλίμακα άρχιζε από το 0 (καμία προθυμία ανάληψης κινδύνων) μέχρι το 10 (μεγάλη προθυμία για ανάληψη κινδύνων). Η αξιολόγηση της προθυμίας για ανάληψη κινδύνων έγινε σε διάφορες κατηγορίες όπως η οδήγηση αυτοκινήτου, οικονομικά θέματα, σπορ, ψυχαγωγία, καριέρα και υγεία.


Ανάληψη κινδύνων και κληρονομικότητα


Η ανάλυση των αποτελεσμάτων αυτών έδειξε μια εκπληκτική ομοιότητα των παιδιών με τους γονείς τους όσον αφορά στην προθυμία ανάληψης κινδύνων στη ζωή. Αυτό ίσχυε, όχι μόνο για τη συνολική εικόνα της κάθε προσωπικότητας, αλλά και για τις επιμέρους κατηγορίες που εξετάσθηκαν.


Για παράδειγμα υπάρχουν άνθρωποι στους οποίους παρατηρείται ριψοκίνδυνη συμπεριφορά, όταν πρόκειται για σπορ αλλά πολύ συντηρητική, χωρίς ανάληψη κινδύνων συμπεριφορά όταν πρόκειται για οικονομικές επενδύσεις. Στα παιδιά αυτών των ανθρώπων παρατηρείται συχνά το ίδιο προφίλ συμπεριφοράς.



Προθυμία επίδειξης εμπιστοσύνης προς συνανθρώπους


Ανάλογα ευρήματα, που δείχνουν του ίδιου τύπου χαρακτηριστικά της προσωπικότητας όσον αφορά στην επίδειξη εμπιστοσύνης προς τους συνανθρώπους βρέθηκαν να υπάρχουν σε γονείς και στα παιδιά τους.


Είναι γεγονός, ότι όλη η κοινωνικοοικονομική αυτή έρευνα βασίστηκε σε στοιχεία που προέκυψαν από την αυτοεκτίμηση των γονέων και των παιδιών τους. Όμως σύμφωνα με τους ερευνητές, κατά τα τελευταία χρόνια εργασίες έδειξαν ότι η αυτοαξιολόγηση είναι μια πολύ καλή εικόνα των πραγματικών χαρακτηριστικών της προσωπικότητας.   


Τα αντίθετα δεν έλκονται


Ακόμη ένα σημαντικό εύρημα των επιστημόνων καταρρίπτει το μύθο, ότι τα αντίθετα έλκονται όσον αφορά ορισμένες πτυχές τουλάχιστον του χαρακτήρα των ανθρώπων.


Διαπίστωσαν, ότι οι γυναίκες που προτιμούν να λαμβάνουν ρίσκα, έχουν τάση να παντρεύονται άνδρες με τα ίδια χαρακτηριστικά. Όσον αφορά στην προθυμία επίδειξης εμπιστοσύνης προς συνανθρώπους, τα παντρεμένα ζευγάρια είχαν τάση να έχουν πανομοιότυπη συμπεριφορά ακόμη και στις περιπτώσεις που είχαν πρόσφατα παντρευτεί.


Φαίνεται ότι όταν διαλέγουμε το σύντροφο μας, προσπαθούμε να βεβαιωθούμε ότι το ταίρι μας, έχει όσο το δυνατό περισσότερα ίδια χαρακτηριστικά προσωπικότητας με τα δικά μας.


Ο ρόλος των γονιών, η κληρονομικότητα και η συμπεριφορά των παιδιών


Οι γονείς διαμορφώνουν τα παιδιά τους, τόσο με τα κληρονομικά χαρακτηριστικά που τους μεταδίδουν όσο και με τη διαπαιδαγώγηση που τους προσφέρουν. Αυτά με τη σειρά τους διαλέγουν συνήθως συντρόφους στη ζωή τους που έχουν παρόμοιο χαρακτήρα.


Σε μια άλλη ερευνητική εργασία, επιστήμονες από τη Ζυρίχη εξέτασαν την προθυμία ανάληψης κινδύνων μεταξύ των Αμερικανών και των Γερμανών χρησιμοποιώντας την ίδια μεθοδολογία. Οι Αμερικανοί είχαν στην κλίμακα αξιολόγησης κατά μέσο όρο 5,6 ενώ οι Γερμανοί 4,4 οι οποίοι είναι γνωστό ότι θεωρούνται πολύ πιο προσεκτικοί.  


Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι χώρα μεταναστών. Πρόκειται για ανθρώπους που χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη προθυμία ανάληψης κινδύνων. Με βάση αυτή τη διαπίστωση, επισημαίνεται ότι πιθανόν η τάση και προθυμία ανάληψης ρίσκων στη ζωή, να είναι ένα οικογενειακό ή και κληρονομικό χαρακτηριστικό.


Η άποψη μας είναι ότι πρόκειται για ενδιαφέροντα ερευνητικά δεδομένα, που ρίχνουν φως στις επιδράσεις του οικογενειακού περιβάλλοντος και των γονιδίων που μεταδίδονται κληρονομικά, στην προσωπικότητα των ανθρώπων.


Η διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών είναι το συνάθροισμα επιρροών από σύνθετες, πολυπαραγοντικές καταστάσεις. Σίγουρα στην πραγματικότητα οι επιτυχίες κάθε φύσης στη ζωή, δεν επηρεάζονται μόνο από την προθυμία ανάληψης κινδύνων και την επίδειξη εμπιστοσύνης προς τους άλλους.


Ανεξάρτητα από αυτό, οι εν λόγω επιστημονικές εργασίας μας δείχνουν την πιθανή θέση ορισμένων  κληρονομικών και οικογενειακών παραγόντων στους μηχανισμούς που καθορίζουν τις οικονομικές και άλλες επιτυχίες στη ζωή των ανθρώπων.  

  

πηγή:medlook.net


Δείτε παρόμοια άρθρα για την οικογένεια εδώ

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη