www.CLICK4CRETE.gr

 


Tο χαρακτηριστικό πιάτο της Χώρας  Σφακίων στην Κρήτη, είναι η σφακιανή πίτα ή σφακιανόπιτα, μια λεπτή πίτα, γεμιστή με μαλακό τυρί και ψήνεται στο τηγάνι χωρίς λάδι. Παλιότερα  έψηναν τις πίτες πάνω σε λεία πλάκα, τοποθετημένη πάνω σε  παρασιά, με έναν κόμπο στακοβούτυρο, έτσι λέγονταν και πλακόπιτες.



Ακολουθήστε το click4crete.gr στο FACEBOOK και στο TWITTER



Υλικά:

• 1⁄2 κιλό ξινομυζήθρα ή πηχτόγαλο Χανίων

• 1⁄2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

• 1 ρακοπότηρο ρακή ή χυμό από ένα λεμόνι

• 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό

• 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

• 1⁄2 κουταλάκι γλυκού αλάτι

• μέλι για το σερβίρισμα


Διαδικασία

Βήμα 1ο

Σε μια λεκανίδα αναμειγνύουμε το νερό, τη ρακή, το ελαιόλαδο, το αλάτι και σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι να κάνουμε μια μαλακή ζύμη. Σκεπάζουμε με ζεστό πανί τη ζύμη  και την αφήνουμε μισή ώρα να «ξεκουραστεί».

Βήμα 2ο

Χωρίζουμε την ξινομυζήθρα σε ίσα κομμάτια και πλάθουμε μπαλάκια.

Βήμα 3ο

Χωρίζουμε τη ζύμη σε ίσα κομμάτια και πλάθουμε μπαλάκια, τα τοποθετούμε πάνω σε μια πετσέτα, τα σκεπάζουμε και  τα αφήνουμε μισή ώρα να «ξεκουραστούν».

Βήμα 4ο

Στο χέρι μας πιέζουμε ελαφρώς το μπαλάκι ζύμης και το ανοίγουμε σε μικρό πιτάκι. Έπειτα, στο κέντρο της ζύμης, βάζουμε ένα μπαλάκι ξινομυζήθρα και τραβάμε με προσοχή το φύλλο γύρω-γύρω για να σκεπαστεί η μυζήθρα,  κλείνουμε (σαν πουγκί), φτιάχνοντας έτσι ένα νέο μπαλάκι που στο κέντρο του έχει την ξινομυζήθρα. Τα σκεπάζουμε με ζεστό πανί και τα αφήνουμε  15 λεπτά  να «ξεκουραστούν».

Βήμα 5ο

Αρχικά ανοίγουμε την πίτα με τα δάκτυλα μας,  συνεχίζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και με τη βοήθεια του πλάστη, ελαφρά και σταθερά, ανοίγουμε την πίτα μέχρι να γίνει λεπτή και σε μέγεθος ενός μεσαίου πιάτου.

Βήμα 6ο

Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ψήνουμε τις πίτες μας σε σιγανή φωτιά, μια-μια,   ένα λεπτό από την κάθε πλευρά.


Τις σερβίρουμε ζεστές με μελί και κανέλα.


πηγή:dinanikolaou.gr

Ακολουθήστε το click4crete.gr στο FACEBOOK και στο TWITTER




11

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη