www.CLICK4CRETE.gr

 


Στο υψηλότερο σημείο των Ενετικών Τειχών της πόλης του Ηρακλείου, στον προμαχώνα Μαρτινέγκο, βρίσκεται ο τάφος του σπουδαίου Κρητικού συγγραφέα, Νίκου Καζαντζάκη.


Ο Νίκος Καζαντζάκης γεννήθηκε το 1883 και υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες λογοτέχνες, και κυρίως ως ο περισσότερο μεταφρασμένος παγκοσμίως. 


Ανάμεσα στα έργα του, ξεχωρίζει ο Καπετάν Μιχάλης, ο Βίος και η πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά, ο Χριστός Ξανασταυρώνεται, η Ασκητική, ο Τελευταίος Πειρασμός, η Αναφορά στον Γκρέκο. 

Μετά από μία ζωή γεμάτη από ταξίδια και έντονη ζωή, ο Νίκος Καζαντζάκης πεθαίνει στη Γερμανία από λευχαιμία σε ηλικία 74 ετών.


Η σορός του Κρητικού συγγραφέα μεταφέρθηκε στο Ηράκλειο, όπου όπου και τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά


Παρά τις απαγορεύσεις της Εκκλησίας, την επόμενη μέρα τελέστηκε η νεκρώσιμη ακολουθία από τον Μητροπολίτη Κρήτης Ευγένιο


Ο Νίκος Καζαντζάκης, με τη συνοδεία σχεδόν όλης της πόλης, μεταφέρεται στην τελευταία του κατοικία, στην Τάπια Μαρτινέγκο πάνω στα βενετσιάνικα τείχη του Ηρακλείου, καθώς η ταφή σε νεκροταφείο απαγορεύτηκε από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας.


Ο τάφος του Καζαντζάκη σε συνδυασμό με τη μικρή βλάστηση και τον λιτό του διάκοσμο, αντιπροσωπεύει τον λιτό και απλό χαρακτήρα του ίδιου του συγγραφέα. 

Τη γαλήνη και την ιερότητα του χώρου συνοδεύει ένας ξύλινος σταυρός με μία πλάκα, όπου βρίσκεται χαραγμένη η φράση 

Δεν ελπίζω τίποτε. Δεν φοβάμαι τίποτε. Είμαι ελεύθερος.





Διαβάστε επίσης

==> ΗΡΑΚΛΕΙΟ INFO POINT

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη