www.CLICK4CRETE.gr



 Την εκτίμηση ότι τα ενεργά κρούσματα, μπορεί να είναι τετραπλάσια ή και πενταπλάσια από αυτά που ήδη γνωρίζουμε, εξέφρασε μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης και στον Σωτήρη Μεταξά, η καθηγήτρια επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.


Η κ. Λινού, αρχικά ανέφερε, πως τα μοντέλα που υπάρχουν, ανεβάζουν τον αριθμό των κρουσμάτων σε πολλά περισσότερα. «Τα ενεργά κρούσματα είναι αυτά που δηλώνει επίσημα η πολιτεία και είναι γνωστά. Με βάση τα μοντέλα και την ευρύτερη γνώση της αντιστοιχίας των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, σε όλο τον κόσμο, αναμένει κανείς ότι τα κρούσματα είναι περισσότερα από αυτά που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν. Η ανησυχία προκύπτει από αυτά τα κρούσματα που ξέρουμε ότι υπάρχουν αλλά δεν ξέρουμε ποια είναι».


Στην ερώτηση, αν μπορούμε να προσδιορίσουμε τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων, η κ. Λίνου απάντησε πως είναι τετραπλάσια, ίσως και πενταπλάσια, από αυτά που ήδη γνωρίζουμε. Μιλάμε δηλαδή, για περίπου 20.000 ενεργά κρούσματα εκ των οποίων τα 15.000 δεν ξέρουν ότι νοσούν. «Τα κρούσματα αυτά, όχι απλώς δεν μπορούν να ιχνηλατηθούν. Είναι άγνωστα κι επομένως χωρίς να το ξέρουν οι άνθρωποι, συνεχίζουν και διασπείρουν τον ιό» ανέφερε χαρακτηριστικά.


Η καθηγήτρια επιδημιολογίας, δήλωσε πως είναι πολύ δύσκολο για να ελεγχθεί, αυτή η διασπορά. Αυτό που θα μπορούσε να γίνει, σύμφωνα με την κ. Λινού, είναι να πολλαπλασιαστούν τα τεστ κι αφετέρου όσοι έχουν ήπια συμπτώματα να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν τεστ.


Για το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, η κ. Λινού ανέφερε πως θα μπορούσε να επιβληθεί αφού εξαντλήσουμε όλα τα άλλα μέτρα, πράγμα που δεν έχουμε κάνει. «Έπρεπε να λάβουμε άλλα μέτρα ήδη και σε επίπεδο πολιτείας, πχ. με οδηγίες και σε επίπεδο ατομικό ή κοινωνικό. Δεν έχουμε εξαντλήσει όλα τα μέτρα, υπάρχουν ακόμη αρκετά που θα μπορούσαμε να πάρουμε ώστε να τιθασεύσουμε τον ιό και να μην χρειαστεί ούτε γενικό αλλά ούτε και τοπικό lockdown».


Τέλος, όσον αφορά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, η κ. Λινού τόνισε πως δεν μπορούμε να ξέρουμε πότε θα κορυφωθεί, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από την συμπεριφορά του ιού αλλά και τη δική μας. «Ξέρουμε ότι έρχεται, αλλά δεν ξέρουμε πότε. Εξαρτάται επίσης, από την αποδοχή και την απόδοση των μέτρων αλλά και από τα νέα μέτρα που πιθανόν να μπορέσουμε να εφαρμάσουμε».

creta24.gr

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη