www.CLICK4CRETE.gr

 



Κώδωνα κινδύνου κρούει ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, για τη νέα ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, εκφράζοντας ανοιχτά ανησυχία για κίνδυνο πολεμικής σύρραξης εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να ανατρέψει τα τουρκικά σχέδια για έρευνες ανοιχτά του Καστελλορίζου μέσω της διπλωματικής οδού, με τη βοήθεια της ΕΕ και ίσως των ΗΠΑ.


«Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν πρέπει επ’ ουδενί επιχειρησιακά να επιτρέψει να εισέλθει το Oruc Reis σε περιοχή που βρίσκεται στα 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο, ξεκαθαρίζει ο κ. Φίλης

  στο in.gr αφού -όπως εξηγεί- αυτό θα συνεπαγόταν απώλεια του νόμιμου δικαιώματος της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών υδάτων της στα 12 ν.μ.. Με άλλα λόγια, η Τουρκία θα έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια τετελεσμένη κατάσταση εις βάρος της χώρας μας.


«Θα πρέπει να σταματήσουμε το Oruc Reis εξαντλώντας προφανώς τα διπλωματικά περιθώρια, αλλά υψώνοντας ταυτόχρονα επιχειρησιακό τείχος απέναντι στο τουρκικό ερευνητικό. Η Ελλάδα δεν πρέπει επιχειρησιακά να επιτρέψει να εισέλθει σε περιοχή που βρίσκεται στα 6.5 μίλια από το Καστελλόριζο. Γιατί, αν το επιτρέψουμε αυτό και αρχίσουμε να το κυνηγάμε με πολεμικά πλοία, τότε θα έχουμε αποτύχει» αναφέρει χαρακτηριστικά.


Η επιφύλαξη δε του κ. Φίλη ως προς τη στάση που θα κρατήσουν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ και ως προς το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να επενδύσει στη βοήθειά τους σχετίζεται από τη μία πλευρά με την δειλία και απροθυμία της ΕΕ μέχρι σήμερα να τρίξει τα δόντια στην Τουρκία και να τη θέσει προ των ευθυνών της και από την άλλη πλευρά, σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, με την συγκυρία των αμερικανικών εκλογών.

Πηγη:in.gr

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη