CLICK4CRETE.GR

 



Για τους αρχαίους Έλληνες η ελιά ήταν δένδρο ιερό που το δώρισαν οι θεοί στους ανθρώπους


Σύμφωνα με τον μύθο η ελιά ήταν το δώρο της θεάς Αθηνάς στους Αθηναίους.



Το έπαθλο για τους νικητές των αρχαίων Ολυμπιακών αγώνων ήταν ένα στεφάνι από φύλλα ελιάς.


Ένας θρύλος λέει ότι η ιερή ελιά της αρχαίας Ολυμπίας φυτεύτηκε από τους Ιδαίους Δάκτυλους.


Υπάρχουν εικασίες ότι η συστηματική καλλιέργεια της ελιάς ξεκίνησε στην Κρήτη.


Η παλαιότερη ζωγραφιά ελιάς είναι 3.700 ετών και βρέθηκε στο παλάτι της Κνωσού.


Υπάρχουν πάνω από 30.000.000 ελαιόδενδρα στην Κρήτη.


Οι ελιές στην Κρήτη μπορούν να επιβιώσουν μέχρι το τα 750 μέτρα (και είναι παραγωγικές).


Η ελιά είναι πολύ δυνατό δένδρο και ξαναβλασταίνει αν κοπεί ή καεί.


Στις ελιές δεν αρέσει το χιόνι και οι χαμηλές θερμοκρασίες.


Στο δάσος Σελάκανο στην νότια Δίκτη οι ελιές ευδοκιμούν μέχρι τα 950 μέτρα υψόμετρο.


Οι ελιές είναι αιωνόβια δένδρα και ζουν εκατοντάδες χρόνια.


Το γηραιότερο ελαιόδενδρο στον Κόσμο 4.000 ετών, βρίσκετε στις Βούβες Κολυμβαρίου στην Κρήτη. Εξακολουθεί να παράγει ελιές.


Οι αρχαίοι Αθηναίοι ονόμαζαν τα πολύ γέρικα δένδρα “Μορίες Ελιές” και πίστευαν ότι προέρχονταν από από την πρώτη ελιά της Αθηνάς. Τα δένδρα αυτά προστατεύονταν από τον νόμο και από αυτά μαζευόταν το λάδι που έδιναν σαν έπαθλο στους νικητές των Παναθηναίων.


Στο παρελθόν οι ελιές μαζεύονταν με τα χέρια από το έδαφος......σήμερα χρησιμοποιούμε ηλεκτροκίνητα ραβδιστηκά και πλαστικά δίχτυα.


"Βεντέμα" είναι η κρητική λέξη για την καλή παραγωγή.


Το χρώμα των φρούτων της ελιάς εξαρτάται από την ωριμότητα της. Οι αγίνωτες ελιές είναι πράσινες οι ώριμες και γινωμένες είναι από σκούρες μοβ έως μαύρες.


Οι ελιές που μαζεύουμε από τα δένδρα είναι πικρές. Για να τις ξεπικρίσουμε πρέπει να τοποθετηθούν στην αλμύρα για περίπου 15 ημέρες μέχρι να γίνουν νόστιμες


Οι μοναδικές ελιές που μπορούν να καταναλωθούν κατευθείαν από το δένδρο είναι οι “σταφιδολιές” αφού έχουν προσβληθεί από ένα μύκητα.


Στις ανασκαφές στο παλάτι της Ζάκρου ανακαλύφθηκαν ελιές που είχαν διατηρηθεί αναλλοίωτες για 3.500 χρόνια.


Περίπου 3 εώς 7 κιλά ελιές χρειάζονται για να παράγουμε 1 κιλό λάδι. Ένα ελαιόδενδρο ελιά παράγει περίπου 12 κιλά λάδι.



Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη