www.CLICK4CRETE.gr



 Η Μονή Κουδουμά βρίσκεται στην έξοδο του φαραγγιού «Καταρράκτης» στα Αστερούσια Όρη, 80χλμ νότια του Ηρακλείου. 


Είναι από τις πλέον απομονωμένες μονές της Κρήτης, καθώς η πρόσβαση από το Ηράκλειο απαιτεί 2,5 ώρες, τα τελευταία δε 24 χλμ  από το χωριό Στέρνες (πρόσβαση από το Χάρακα)  μέχρι και την Μονή είναι χωματόδρομος. 


 Κατά την κατάβαση σας με το αυτοκίνητο η θέα στη θάλασσα είναι εκπληκτική  και οι γκρεμοί προκαλούν ίλιγγο. Άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το γυμνό τοπίο των Αστερουσίων  αλλάζει πλησιάζοντας την Μονή με το πανέμορφο πευκοδάσος του Κουδουμά. 


Το παλιό εγκαταλειμμένο ανδρικό μοναστήρι του Κουδουμά  αναστηλώθηκε το 1870 από τους μοναχούς Παρθένιο και Ευμένιο Χαριτάκη στα ερείπια της παλαιάς μονής. Ο κεντρικός ναός, σήμερα σταυροειδής και κτισμένος ως μονόκλιτος αρχικά σε σπηλιά, είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου (εορτάζει  15 Αυγούστου).



 Η περιοχή είναι γεμάτη σπηλιές, σε πολλές από τις οποίες αποσύρονται και προσεύχονται οι μοναχοί, ενώ πολλές έχουν διαμορφωθεί σε ξωκλήσια.



 Από τη μονή σε μία ώρα περίπου με χαλαρό περπάτημα φτάνεις στο Σπήλαιο του  Αγίου Αντωνίου, μέσα στο οποίο υπάρχει το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου.



 Στο σπήλαιο ζούσαν ερημίτες, καθώς είναι προφυλαγμένο από τις καιρικές συνθήκες και ξεκομμένο από τον κόσμο. Οι εικόνες τόσο της διαδρομής όσο και της θέας της θάλασσας από το σπήλαιο είναι μοναδικές. 



Ένα άλλο βατό μονοπάτι προς τα δυτικά, που ξεκινάει από την παραλία της μονής Κουδουμά  παράλληλα με την άγρια ακτογραμμή οδηγεί στο Αββακόσπηλιο. Είναι μικρός σπηλαιώδης ναός στον οποίο ασκήτευε κατά τον 7ο αι. ο Όσιος Κοσμάς.



Το μοναστήρι, η πανέμορφη γύρω περιοχή με  τα σπήλαια και  τα πολλά μονοπάτια περιπάτου στο πευκοδάσος και η  καθαρή θάλασσα, κάνουν την περιοχή Κουδουμά μοναδική, ιδιαίτερη. Να τονίσω εδώ, ότι μοναδική είναι και η φιλοξενία των μοναχών  που προσφέρουν με αγάπη φαγητό αλλά και ύπνο.





Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη