www.CLICK4CRETE.gr

 

Γεργερη


Το δάσος του Ρούβα βρίσκεται 55 χλμ. νότια του Ηρακλείου και 16 χλμ. βόρεια της Γέργερης.


 Η πρόσβαση γίνεται από τη Γέργερη και το Οροπέδιο της Νίδας μέσω ενός αγροτικού δρόμου, αλλά προτιμήστε την πεζοπορία στο μονοπάτι Ε4 που ξεκινάει από τη λίμνη Βοτόμου, ή λίμνη Ζαρού, διέρχεται μέσα από το φαράγγι του Αγίου Νικολάου και καταλήγει στο δάσος.


 Το δάσος του Ρούβα διακρίνεται για την σπανιότητα του αλλά και για τα πολλά ενδημικά είδη της χλωρίδας και της πανίδας που φιλοξενεί.


Είναι ένα από τα σημαντικότερα πρινοδάση της Ελλάδας, καθώς είναι το μοναδικό μεγάλο και υγιές βελανιδόδασος της Κρήτης που διατηρεί ακόμα την φυσιογνωμία που χαρακτήριζε τα ηπειρωτικά της νήσου από τα αρχαία χρόνια. 


Στη βόρεια μεριά του υπάρχουν πολλές αμπελιτσιές .Από το δέντρο αυτό φτιάχνουν τις μαγκούρες, οι Κρητικοί και είναι το μόνο δέντρο που ζει αποκλειστικά στην Κρήτη και πουθενά αλλού. 

  Άλλα δέντρα που θα δει κάποιος είναι πλατάνια, σφένδαμοι, κυπαρίσσια, αζίλακοι, πεύκα, τρικοπιά.


Επίσης, στο δάσος φύεται ακόμη μία από τις πιο σπάνιες ενδημικές ορχιδέες του νησιού. που είναι γνωστή ως κρητικό κεφαλάνθηρο ,ο Έβενος ή πλουμί ή αρχοντόξυλο, καθώς και υπέροχα αρωματικά βότανα: δίχταμος, μαλοτήρα, φασκομηλιές, θυμάρι, ρίγανι.  

 

Ως προς τη πανίδα, εδώ βρίσκει καταφύγιο ο Κρητικός φουρόγατος , ο οποίος είναι τόσο σπάνιος που έχει παρατηρηθεί ελάχιστες φορές από επιστήμονες. 


Ο  Γυπαετός ένα από τα σπανιότερα αρπακτικά πουλιά της Ευρώπης καθώς και άλλα πουλιά όπως βιτσίλες, σκάρες, γεράκια, λαγουδογέρακο, βραχοκιρκίνεζο ,κοτσύφια, πέρδικες ,καρδερίνες ,γαλαζοπαπαδίτσα, κοκκινολαίμηδες.


Στο δάσος, ζουν κι άλλα θηλαστικά όπως ασβοί, ζουρίδες, καλογυναικάρια, λαγοί, μυγαλές και ποντικοσκίουροι.


www.naturagraeca.com


Δ Ι Α Β Α Σ Τ Ε   Ε Π Ι Σ Η Σ


Ηράκλειο - Ένας αγαπημένος προορισμός που μαγεύει όλες τις εποχές!


Ηράκλειο info point


Ανώγεια:Δείτε πέντε λόγους για να τα επισκεφθείτε!


Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του γνήσιου Κρητικού


Η Ιστορία του κρασιού στην Κρήτη



Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη