www.CLICK4CRETE.gr
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ




 Ο Ζαρός είναι ένα πανέμορφο και γραφικό κεφαλοχώρι του Ηρακλείου που βρίσκεται 45χλμ. νότια της πόλης, χτισμένο σε μια καταπράσινη κοιλάδα στους πρόποδες του Ψηλορείτη και σε υψόμετρο 450m περίπου.


Φημισμένος για τα πλούσια νερά του (αδιάλειπτη κατοίκηση του Ζαρού από την αρχαιότητα ως σήμερα στηρίχτηκε στην αφθονία πηγαίων νερών από όπου πήρε και το όνομα του: Ζα + ρους = πολλή ροή) το πολύ πράσινο, το φαράγγι του, τα βυζαντινά μοναστήρια και τις εκκλησίες του, δέχεται σχεδόν καθημερινά πολλούς επισκέπτες.


Στο χωριό Ζαρό θα ενθουσιαστείτε με την ποικιλία των δραστηριοτήτων που μπορεί να σας προσφέρει. Ξεκινώντας με μια επίσκεψη στη λίμνη όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας πάνω από τα πράσινα νερά της, να ταΐσετε τις πάπιες και τα ψάρια, να κάνετε ένα περίπατο γύρω από την λίμνη απολαμβάνοντας το όμορφο τοπίο, κι αν σας άνοιξε η όρεξη γευτείτε τα καταπληκτικά εδέσματα της τοπικής κουζίνας στις παραδοσιακές ταβέρνες και καφενεία (στα μενού θα βρείτε φρέσκες πέστροφες, σολομό, φαγητά στο ξυλόφουρνο   και διάφορα κρητικά  μεζεδάκια).





Στους λόφους πάνω από το χωριό βρίσκεται το δάσος Ρούβα, ένα από τα μεγαλύτερα κι ομορφότερα δάση της Κρήτης. Αποτελεί το σημαντικότερο από τα ελάχιστα φυσικά δασικά οικοσυστήματα που έχουν απομείνει στο Νομό Ηρακλείου με τεράστια οικολογική και αισθητική αξία. Συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο "ΦΥΣΗ 2000" (NATURA 2000 όρος Ίδη), από το 2001 έχει χαρακτηριστεί ένα μεγάλο μέρος του (80%) Καταφύγιο Άγριας Ζωής.



Για όσους προτιμούν την δράση, το φαράγγι του Αγίου Νικολάου είναι η ιδανική λύση. Το μονοπάτι ξεκινά από την λίμνη του Zαρού και στην διαδρομή θα συναντήσετε πολλά ενδιαφέροντα αξιοθέατα και τοπία αρχίζοντας με το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στα 900 μέτρα περίπου. Στα 2,5 χιλιόμετρα θα συναντήσετε την είσοδο του φαραγγιού το οποίο καταλήγει στο εκπληκτικό δάσος του Ρούβα, ένα από τα λίγα πρίνο-δάση της Ελλάδας. Εκεί θα βρείτε την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη. Το μήκος της διαδρομής από την λίμνη ως το δάσος είναι 5 χλμ. και απαιτείται γύρω στις 2:30 ώρες πεζοπορία κατά την ανάβαση και 1:30 κατά την κατάβαση.


Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής, είναι και η  Μονη Βροντησίου, χτισμένη στις παρυφές του Ψηλορείτη με θέα πανοραμική και δυο αιωνόβιους πλατάνους στην είσοδο της να καλωσορίζουν τον επισκέπτη. Ο επισκέπτης επίσης, μπορεί να δει τη μονή του Αγίου Φανουρίου στην περιοχή Βαλσαμόνερο. Είναι η πρώτη σχολή Αγιογραφίας στην Κρήτη και μάλιστα αναφέρεται ότι υπήρξε η σχολή όπου διδάχτηκε τη τέχνη της Αγιογραφίας από τον Μιχαήλ Δαμασκηνό, ο μεγάλος μας ζωγράφος, Δομίνικος Θεοτοκόπουλος. Τέλος, οι εκκλησίες του Αη Γιώργη και της Αγίας Κυριακής καθώς και το εκκλησιαστικό μουσείο της Ιεράς Μητρόπολης, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.




Τα ιστορικά μοναστήρια που βρίσκονται τριγύρω είναι καλή επιλογή για περπάτημα ή για ποδηλασία, όπως και οι αρχαιολογικοί χώροι της Γόρτυνας , της Φαιστού και της Αγίας Τριάδας που βρίσκονται μόλις μισή ώρα απόσταση από το χωριό και είναι προορισμοί όπου φτάνει κανείς εύκολα με αυτοκίνητο.


Αν θέλετε να γνωρίσετε καλύτερα το χωριό, μια βόλτα στα στενά δρομάκια του χωριού μπορεί να σας επιφυλάξουν πολλές εκπλήξεις. Θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε την παραδοσιακή τοπική αρχιτεκτονική, θα βρεθείτε μπροστά στο εκπληκτικό εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής παραπλεύρως της οποίας βρίσκεται το εκκλησιαστικό μουσείο




Κατεβαίνοντας στον κάτω Ζαρό θα συναντήσετε ένα από τους 10 νερόμυλους του χωριού (έως και σήμερα διασώζονται 2 από τους 10 οι οποίοι είναι και επισκέψιμοι). Βγαίνοντας λίγο έξω από το χωριό στα 7 χλμ. περίπου θα δείτε το τεχνητό φράγμα της Φανερωμένης όπου το πλούσιο φυσικό περιβάλλον συνδυάζεται με την τεχνολογική δραστηριότητα του ανθρώπου.


Ο Ζαρός αποτελεί ένα ελκυστικό προορισμό για εκδρομή αφού συνδυάζει περιοχές φυσικού κάλους και πλούσια ιστορία, ενώ παραμένει ένα γνήσιο και φιλόξενο μέρος, προσφέροντας στον επισκέπτη ζεστασιά, ξεκούραση και ηρεμία. Είναι ο κατάλληλος προορισμός για τον περιηγητή που επιζητεί την επαφή με την φύση προσφέροντας κλίμα χαλάρωσης και αναζωογόνησης.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη