www.CLICK4CRETE.gr



 Όλος ο κόσμος περιμένει κάθε χρόνο με ανηπομονησία και χαρά τα Χριστούγεννα. Να γιορτάσει την γέννηση του θεανθρώπου στη Βηθλεέμ και την ελπίδα που φέρνει μαζί της η σημαντικότερη γιορτή του χρόνου.


Η 25η Δεκεμβρίου, όμως, δεν είναι η πραγματική μέρα γέννησης του Χριστού. Για την ακρίβεια, στη Βίβλο δεν αναφέρεται καμία συγκεκριμένη ημερομηνία. Από τις υπάρχουσες πηγές φαίνεται ότι η γέννησή του, μάλλον έγινε στην διάρκεια του φθινοπώρου και όχι του χειμώνα. Η γνωστή, σε όλους μας, ημερομηνία υιοθετήθηκε γιατί συνέπιπτε με τις μεγαλύτερες παγανιστικές γιορτές.


Αρχικά, οι Χριστιανοί δεν γιόρταζαν τη γέννηση του Ιησού. Γύρω στον 2ο αιώνα έγινε προσπάθεια για να οριστεί η πιθανή ημερομηνία γέννησης.


Τα πρώτα χρόνια, τα Χριστούγεννα γιορτάζονταν μαζί με τα Θεοφάνια, στις 6 Ιανουαρίου. Από τον 4ο αιώνα, όμως, η γέννηση του Χριστού διαχωρίστηκε από τα Θεοφάνια και καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 25 Δεκεμβρίου.


Ο λόγος της αλλαγής ημερομηνίας ήταν για να «χτυπηθεί» η μέρα λατρείας του Ανίκητου Ηλίου, που ήταν σημαντική για τους ειδωλολάτρες. Ίδια εποχή εορτάζονταν και τα Σατουρνάλια, αφιερωμένα στον Κρόνο καθώς και τα γενέθλια του Μίθρα, τα οποία τιμούσαν κυρίως οι Ρωμαίοι στρατιώτες.


Για πρώτη φορά, τα Χριστούγεννα εορτάστηκαν στις 25 Δεκεμβρίου, το 354 μ.Χ.


Ο εορτασμός εμφανίζεται στο εορτολόγιο της Ρώμης και αργότερα καθιερώθηκε στην Αντιόχεια και στην Κωνσταντινούπολη. Πολλοί ιστορικοί θεωρούν ότι μάλλον υπολογίστηκε λάθος και η γέννηση του Χριστού, η οποία φέρεται να έγινε τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Αυτό το αποδέχονται και θεολόγοι, καθώς γνωρίζουν ότι η ακριβής ημερομηνία γέννησης είναι ήσσονος σημασίας για τη θρησκεία.

ΠΗΓΗ

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη