www.CLICK4CRETE.gr

 



Τα συγκεκριμένα εμβόλια μπορούν να συντηρηθούν σε θερμοκρασίες υπό των 70 βαθμών Κελσίου. 


Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, η χώρα μας προετοιμάζεται εγκαίρως για τη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων , ενώ υπολογίζεται ότι θα προηγηθεί σχετική άσκηση προσομοίωσης.


 Παρόλο που υπάρχουν ήδη στη διάθεσή μας ορισμένα ψυγεία υπερκατάψυξης, χρειάζεται περαιτέρω συντονισμός των αρμόδιων υπουργείων, των φορέων και των εταιρειών, ώστε μόλις έχουμε τα εμβόλια στη διάθεσή μας να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό και ο εμβολιασμός.


Περί τα χίλια και πλέον εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργήσουν στο πλαίσιο των υπαρχουσών υγειονομικών δομών της χώρας, ενώ έχει προβλεφθεί ολόκληρη εφοδιαστική αλυσίδα υπό την εποπτεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η ακριβής παρακολούθηση της διαδικασίας και η καταγραφή όλων των πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών στο πλαίσιο του συστήματος φαρμακοεπαγρύπνησης.


Όπως δήλωσε ο κύριος Κοντοζαμάνης: “Ο συνολικός αριθμός των ψυγείων με ειδικές συνθήκες, πολύ χαμηλές συνθήκες θερμοκρασίας που απαιτούνται προκειμένου να καλύψουμε τα εμβόλια που θα έρθουν στη χώρα είναι 14. 

7 είναι ήδη στη χώρα και τα υπόλοιπα 7 έρχονται αυτή την εβδομάδα. 


Και βεβαίως θα υπάρξει διασπορά σε διαφορετικά σημεία της χώρας και αντιλαμβάνεστε ότι και για λόγους ασφαλείας, δεν ανακοινώνονται τα σημεία τα οποία θα τοποθετηθούν.

Να πω για τις συνθήκες μεταφοράς των εμβολίων, ότι τα εμβόλια αυτά ναι μεν έρχονται σε χαμηλές θερμοκρασίες και διατηρούνται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες της τάξεως των -70 βαθμών Κελσίου, αλλά υπάρχει ένα χρονικό διάστημα που τα εμβόλια αυτά διατηρούνται σε συνθήκες ψυχρής αλυσίδας από 2-8 βαθμούς Κελσίου, για αυτό και αυτό σημαίνει ότι όλα τα εμβολιαστικά κέντρα δεν χρειάζεται να έχουν αυτά τα ειδικά ψυγεία. Υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός έτσι ώστε να γίνει η διανομή όπως πρέπει στα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας σε απλή ψύξη.

Σε ό,τι αφορά το «υγειονομικό διαβατήριο», όπως ειπώθηκε κιόλας από την ερώτηση, ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός. Είναι σαφής και η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό. Υπάρχουν συζητήσεις προκειμένου να παραμείνουν τα σύνορα κάθε χώρας ανοιχτά. Αυτή είναι και η πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε κάθε περίπτωση, εάν υπάρξουν αποφάσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης θα τις ακολουθήσουμε.


Θεωρώ δεν υπάρχει κάποια συζήτηση αυτή την στιγμή και ο μόνος στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή τη στιγμή, είναι να παραμείνουν τα σύνορα ανοιχτά και να ενημερωθεί ο κόσμος για τα οφέλη του εμβολιασμού και για την ασφάλεια των εμβολίων, δεδομένου ότι αυτά θα κυκλοφορήσουν στην αγορά εφόσον λάβουν την απαιτούμενη άδεια κυκλοφορίας από την αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή, που είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου”.

ΠΗΓΗ

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη