www.CLICK4CRETE.gr

 



Πώς λειτουργεί το οξύμετρο;

Το 97-98% του οξυγόνου στο αίμα μεταφέρεται συνδεδεμένο στην αιμοσφαιρίνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων ενώ το υπόλοιπο είναι διαλυμένο στο πλάσμα. Χρησιμοποιώντας υπέρυθρο φως στο σημείο μέτρησης, το οξύμετρο εκτιμά τον κορεσμό της αιμοσφαιρίνης. Τα περισσότερα οξύμετρα στην αγορά είναι παλμικά, δηλαδή διαθέτουν επίσης έναν αισθητήρα που μετράει τον αριθμό των καρδιακών παλμών.


Το οξύμετρο επιτρέπει στους ιατρούς να εντοπίζουν έγκαιρα την υποξία και να παρακολουθούν τους ασθενείς που έχουν αναπνευστική δυσχέρεια. Επίσης, αυτή τη μικρή και φθηνή συσκευή μπορεί να την έχει ο καθένας σπίτι του και να μετρά τον κορεσμό του οξυγόνου στο αίμα. Συνήθως έχουν οξύμετρο στο σπίτι τους ασθενείς με καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα αλλά η συσκευή μπορεί να είναι χρήσιμη σε όλους.


Οι φυσιολογικές τιμές

Τα φυσιολογικά επίπεδα κορεσμού του οξυγόνου στο αίμα είναι από το 94% έως 100%. Αν η τιμή πέσει κάτω από 90%, ο εγκέφαλος μπορεί να μην οξυγονώνεται σωστά και τα συμπτώματα να είναι σύγχυση, ζάλη και λήθαργος. Ένα επίπεδο κορεσμού οξυγόνου πάνω από 94% θεωρείται φυσιολογικό για τα περισσότερα υγιή άτομα. Τιμή κάτω από 94% δείχνει πιθανή ανεπάρκεια οξυγόνου ενώ τιμή κάτω από 90% μπορεί να δείχνει σοβαρή υποξία που απαιτεί διερεύνηση.


Ποιοι χρειάζονται το οξύμετρο;

Ασθένειες που μειώνουν τον κορεσμό της αιμοσφαιρίνης σε οξυγόνο είναι το άσθμα, η χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια και η καρδιακή ανεπάρκεια.


Αμερικανοί γιατροί πρότειναν την αγορά οξυμέτρου από κάθε οικογένεια λόγω της νόσου Covid-19 η οποία μπορεί να δημιουργήσει υποξία. Η νόσος Covid-19 μπορεί να προκαλέσει ένα φαινόμενο που ονομάζεται σιωπηλή υποξία. Πρόκειται για την ανεπαρκή οξυγόνωση η οποία όμως δεν γίνεται αντιληπτή από τον πάσχοντα διότι δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Η σιωπηλή υποξία είναι μια κατάσταση που δεν κατανοείται πλήρως από τους γιατρούς.


Οι περισσότεροι ασθενείς με πνευμονία λόγω Covid-19 έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα τους αλλά ορισμένοι αναπνέουν πιο γρήγορα και πιο βαθιά χωρίς να παρουσιάζουν δύσπνοια και έτσι δεν πηγαίνουν στο γιατρό. Με άλλα λόγια δεν αισθάνονται την ανεπάρκεια του οξυγόνου τους. Αυτοί οι ασθενείς κινδυνεύουν να χειροτερέψουν ξαφνικά και να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους. Η χρήση ενός οξύμετρου μπορεί να αποκαλύψει την πραγματική τους κατάσταση και να τους προειδοποιήσει για τον κίνδυνο που διατρέχουν.


Πώς χρησιμοποιώ το οξύμετρο;

Το οξύμετρο μοιάζει με ένα σφιγκτήρα που τοποθετείται σε δάχτυλο χεριού ή στον λοβό του αυτιού ή σε δάχτυλο ποδιού. Ο αισθητήρας μπορεί να είναι τύπου κλιπ ή αυτοκόλλητος -τα οξύμετρα που τοποθετούνται στο λοβό του αυτιού έχουν ειδικό κλιπ. Είναι πιθανόν ο ασθενής να αισθανθεί μια μικρή πίεση αλλά δεν υπάρχει πόνος ή τσίμπημα.


Ακτίνες φωτός περνούν μέσα από το αίμα στο σημείο που τοποθετείται το οξύμετρο, μετρώντας τον κορεσμό του οξυγόνου στα αγγεία. Αυτό γίνεται με τη μέτρηση των αλλαγών της απορρόφησης του φωτός από οξυγονωμένο και μη οξυγονωμένο αίμα. Όταν το παλμικό οξύμετρο τοποθετείται στην άκρη ενός δακτύλου, ακτινοβολεί πολλές μικρές ακτίνες φωτός που διέρχονται από το αίμα σε αυτό το συγκεκριμένο σημείο. Οι ευαίσθητοι αισθητήρες φωτός μετρούν τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν οξυγόνο και εκείνων που δεν μεταφέρουν -το οξυγονωμένο αίμα είναι πιο σκούρο- και μεταφράζουν τη μέτρηση σε ποσοστιαία ένδειξη.


 Για την αξιοπιστία μιας μέτρησης λάβετε υπόψη τα εξής:


Βεβαιωθείτε ότι έχετε τοποθετήσει σωστά το δάχτυλο στη συσκευή. Το δάχτυλο πρέπει να ταιριάζει καλά στο άνοιγμα -ούτε να σας σφίγγει πολύ ούτε να είναι χαλαρό. Τα νύχια δεν πρέπει να είναι πολύ μακριά. Υπάρχουν οξύμετρα που είναι κατάλληλα για μικρά παιδιά.

Καθίστε ακίνητοι ενώ παίρνετε τις μετρήσεις σας -αν βρίσκεστε εν κινήσει αλλάζει η ένδειξη.

Αφαιρέστε τυχόν βερνίκι νυχιών ή βαφή με χένα.

Ζεσταίνετε τα δάχτυλά σας πριν ξεκινήσετε τη δοκιμή.

Αν το φως του ήλιου χτυπάει τη συσκευή μπορεί να επηρεαστεί η μέτρηση παρεμβαίνοντας στο φως που εκπέμπει το οξύμετρο.

Πολλά είδη αγωγών μπορούν να οδηγήσουν σε συστολή των αιμοφόρων αγγείων των άκρων με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η ένδειξη.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη