www.CLICK4CRETE.gr

Με κόλπα και εκμεταλλευόμενοι την απουσία ελέγχων, επιτήδειοι επιδίδονται σε αθρόα εισαγωγή πατάτας, η οποία φτάνει στον καταναλωτή, αφού πρώτα «βαφτιστεί» ντόπια.

Οι ποσότητες που ρίχνονται στην αγορά είναι συμφωνα με τους αγρότες και τα κόλπα που γίνονται για να ξεγελιέται ο καταναλωτής είναι πολλά.
Το πρώτο - συμφωνα με όσα λένε αγρότες - που κάνουν πολλοί είναι να παίρνουν μια ποσότητα ξένης πατάτας και να την αναμειγνύουν με ντόπια, ανακατεύοντας την.

Ενα ακόμη κόλπο είναι να ανακατέψουν την πατάτα με κόκκινο χώμα που να θυμίζει την πατάτα προέλευσης, η οποία οι έμποροι θέλουν να αναγράφουν στο... ταμπελάκι.
Αλλοι πάλι, εκμεταλλευόμενοι την απουσία ελέγχων, απλώς αναγράφουν στην ταμπελα τον τόπο προέλευσης που θέλουν.  


Πρόκειται για κόλπα τα οποία κάνουν πολλοί έμποροι, που με την σωρηδόν ανάμειξη ξένης με ντόπιας πατάτας και με ένα τιμολόγιο «μπαλαντέρ» που έχουν, γλυτώνουν την Εφορία.
Μιλάμε για μια κατάσταση, η οποια προκαλεί μεγάλη πληγή στην οικονομιά, εντασσόμενη και αυτή στα 2 δις ευρώ στα οποία υπολογίζεται ο τζίρος το χρόνο από το παρεμπόριο κηπευτικών και φρούτων, συμφωνα με τα επισημα στοιχεία του Εμπορικού Επιμελητηρίου Πειραιά

Οι ελληνοποιήσεις

Οπως είχε σημειώσει μέσα από το ekriti.gr ο Δημαρχος Οροπεδίου Λασιθίου κ. Γιάννης Στεφανάκης, όντας ένας θεσμικός παράγοντας και ένας άνθρωπος που έρχεται σε επαφή με τις παραγωγικές ομάδες του Οροπεδίου είχε αναφέρει πως οι ελληνοποιήσεις, αποτελούν μεγάλη πληγή για τους πατατοπαραγωγούς.

«Οι ελληνοποιήσεις έχουν δύο ζητήματα σημαντικά τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν. Το πρώτο και πιο σπουδαίο είναι πως δεν ελέγχονται τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται στις πατάτες που εισάγονται. Επειδή η Αιγυπτος και η Τουρκία ειναι χώρες εκτός της Ε.Ε. δεν έχουν τους περιορισμούς που επιβάλλονται στην Ευρώπη. Χρησιμοποιούνται σκευάσματα που για εμας στην Ευρώπη, θεωρούνται παράνομα και βλαβερά για τον ανθρώπινο οργανισμό. 

Το δεύτερο είναι το κόστος εισαγωγής που είναι μόλις 9 λεπτά το κιλό. Οπότε αμέσως αντιλαμβανόμαστε ότι «γονατίζουν» την τιμή του ντόπιου προϊόντος. Μιλάμε για αθέμιτο ανταγωνισμό. Εμείς έχουμε κάνει κοστολόγηση της πατάτας του Οροπεδίου και χωρίς τα προσωπικά έξοδα του παραγωγού, ειναι στα 36 λεπτά το κιλό.

Υπαρχει χαώδης διαφορά στο κόστος παραγωγής. Οι έμποροι όμως φέρνουν πατάτα εισαγωγής, αμφιβόλου ποιότητας, η οποία καταλήγει στο ράφι, φτάνοντας - ως ελληνική- ακόμη και τα 70 λεπτά.
Για αυτό άλλωστε και στο Οροπέδιο Λασιθίου «τρέχουν» για να εκπονήσουν τη μέλέτη και την πρόταση με στόχο τον χαρακτηρισμό της πατάτας της περιοχης σε ΠΟΠ.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη