www.CLICK4CRETE.gr

 

Φρούριο Ιναντιγιέ  (Inadiye)



Η Φορτέτσα είναι σήμερα προάστιο του Ηρακλείου, κτισμένο σε ψηλό λόφο κοντά στο Πανάνειο - Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου.


 Ο λόφος αυτός ήταν ιδανικός για την ίδρυση ενός φρουρίου, όπως μαρτυρεί και το όνομα της που σημαίνει φρούριο στα ιταλικά "Fortezza Città del Turco”


Ο κύριος λόγος που χτίστηκε το κάστρο ήταν η στρατοπέδευση των πολιορκητών το χειμώνα και η θέση πρέπει να προτιμήθηκε γιατί πρόσφερε ασφάλεια από τις αιφνιδιαστικές επιθέσεις των αντιπάλων δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα εύκολης επιτήρησης της πολιορκημένης πόλης και του λιμανιού.


Θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι σε τέτοιες μακρόχρονες πολιορκίες οι πολιορκητές συνήθως δεν περικύκλωναν μόνιμα την πόλη από όλες τις πλευρές, αλλά την έλεγχαν από κάποιες οχυρές θέσεις. Όπως το φρούριο στην Φορτέτσα.


Οι Οθωμανοί ονόμασαν το φρούριο αυτό Kal’a-ı Cedid που σημαίνει καινούργιο κάστρο.

Αργότερα επικράτησε η ονομασία Ιναντιγιέ (Inadiye) που παραπέμπει στην αποφασιστικότητα ή το γινάτι (τουρκιστί ινάντ) που επέδειξαν οι πολιορκητές...

Η κατασκευή του φρουρίου άρχισε τον Απρίλιο του 1650 και ολοκληρώθηκε μέσα σε τρεις μήνες.


Καθώς η πολιορκία συνεχίστηκε για πολλά χρόνια, το φρούριο εξελίχθηκε σε διοικητικό κέντρο των Οθωμανών αλλά και σε επίκεντρο της κοινωνικής ζωής.


Σύμφωνα με τον Τσελεμπή, μετά την παράδοση του Χάνδακα, το φρούριο Ιναντιγιέ γκρεμίστηκε. 


Αυτό δεν πρέπει να είναι σωστό καθώς το 1692 αναφέρεται ότι εκεί έδρευε μια μονάδα γενιτσάρων και κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα καταγράφονται τρεις επισκευές. 


Το βέβαιο είναι ότι παραμελήθηκε και έχασε τελείως τη σπουδαιότητά του και ίσως να γκρεμίστηκε ή να αφέθηκε να ρημάξει τελείως τον 19ο αιώνα.


 Σταδιακά στη θέση του χτίστηκαν νεώτερες κατασκευές και οικισμοί.


Πηγές

== ΣΤΕΡΙΩΤΟΥ ΙΩΑΝΝΑ, «Νέα Στοιχεία για το φρούριο των Τούρκων Νέα Κάντια στον οικισμό Φορτέτζα του Ηρακλείου», Κρητικά Χρονικά, 26, 1986, 137-151

==  Elias Kolovos, “A TOWN FOR THE BESIEGERS: SOCIAL LIFE AND MARRIAGE IN OTTOMAN CANDIA OUTSIDE CANDIA (1650-1669)”, Halcyon Days in Crete VI, A symposium held in Rethymno, 13-15 January 2006, Crete UNIVERSITY PRESS, page103,

== Πληροφορίες από τον κ. Ιωάννη Δέδε

== kastra.eu

Διαβάστε περισσότερα για το Ηράκλειο εδώ

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη