www.CLICK4CRETE.gr


Loggia


 Η Λότζια (Loggia) βρίσκεται στο κέντρο του Ηρακλείου, λίγα μέτρα παρακάτω από τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου και την κρήνη Μοροζίνι. Είναι ένα κομψότατο οικοδόμημα, από τα ομορφότερα μνημεία που έχει να αναδείξει η ενετική αρχιτεκτονική στην Κρήτη.


Η Λότζια που σώζεται σήμερα στο Ηράκλειο, χτίστηκε το 1626-28 επί διοικητή Φραγκίσκου Μοροζίνι, ο οποίος, επίσης, έχτισε την κρήνη Μοροζίνι. Πρόκειται για την τέταρτη και τελευταία Λότζια που χτίστηκε στην περίοδο της ενετοκρατίας, στο νησί, ένα δημόσιου κτήριο, όπου οι ευγενείς, οι άρχοντες και οι φεουδάρχες συνεδρίαζαν για να πάρουν αποφάσεις σε ζητήματα που αφορούσαν την οικονομική και εμπορική ζωή του τόπου. Παράλληλα λειτουργούσε και ως χώρος συναντήσης, εστιάσης και ψυχαγωγίας τους.


Αρχιτεκτονικά συνδυάζει, με εξαιρετική μαεστρία, δωρικό ρυθμό στο ισόγειο και ιωνικό στον όροφο, ενώ μορφολογικά φαίνεται ότι μιμείται τη Βασιλική του Palladio στη Vicenza. Οι Ιταλοί την θεωρούν ένα από τα αριστουργήματα του Παλλαδιανού ρυθμού και γι’ αυτό αντίγραφο της στέγασε την περίφημη Μostra, διεθνή έκθεση της Βενετίας. Τα στοιχεία του κτηρίου μανιερίζουν έντονα και δεν ανήκουν στο Baroque, γίνονται δε κατανοητά όχι τόσο στην κεντρική της όψη, όσο στο εσωτερικό αίθριο. Για να κατανοήσουμε την πραγματική όψη του κτηρίου θα πρέπει να το δούμε από την βορεινή πλευρά, δηλαδή την πλευρά που βλέπει προς τον Αγ. Τίτο.


Δείτε περισσότερα για το Ηράκλειο εδώ




Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη