www.CLICK4CRETE.gr

 



Πλατεία Κορνάρου


Η Πλατεία Κορνάρου ή το "βαλιδέ Τζαμί", όπως έχει μείνει στη μνήμη των ανθρώπων του Ηρακλείου, βρίσκεται στη συμβολή των οδών Εβανς και Αβέρωφ. Η οδός Αβέρωφ έρχεται από την Πλατεία Ελευθερίας και συνεχίζει σαν οδός Βικέλα προς τον Αγιο Μηνά.


 Στην Πλατεία Κορνάρου θα φτάσετε επίσης μέσα από την κεντρική αγορά του Ηρακλείου (οδός 1866) από τα Λιοντάρια και το Μεϊντάνι.


Η Πλατεία Κορνάρου πήρε το όνομα της από τον μεγάλο κρητικό καλλιτέχνη Βιτσέντζο Κορνάρο. Ο Βιτσέντζος Κορνάρος (1553-1613) ήταν ποιητής με καταγωγή από τη Σητεία, που μεγάλωσε στον Χάνδακα (Ηράκλειο).

Ο Κορνάρος είναι από τους κυριότερους εκπροσώπους της Κρητικής Αναγέννησης, και το γνωστότερο έργο του είναι ο «Ερωτόκριτος».


Σήμερα την Πλατεία Κορνάρου κοσμούν ένα συντριβάνι και ένα γλυπτό:

 ο έφιππος Ερωτόκριτος αποχαιρετά την αγαπημένη του Αρετούσα.


Αν σας παραξενέψει το γεγονός ότι οι πρωταγωνιστές της σκηνής έχουν πολλά κεφάλια, η ερμηνεία του καλλιτέχνη είναι ότι με αυτό τον τρόπο απεικονίζεται η δραματικότητα και η κίνηση του αποχαιρετισμού.


Η πλατεία Κορνάρου υπήρξε ένα σημαντικό κέντρο των προαστίων, των βούργων επί ενετοκρατίας, καθώς η πόλη επεκτεινόταν σταδιακά έξω από τα τείχη.


Εκείνη την εποχή στο χώρο κυριαρχούσε ο ναός του Σωτήρος, San Salvatore, του τάγματος των Αυγουστινιανών. Ένας επιμήκης, επιβλητικός σε μέγεθος αλλά απλός σε κάτοψη και διακόσμηση ναός, ο οποίος κατάφερε να γλιτώσει από τους διάφορους σεισμούς που έπληξαν το Ηράκλειο στους αιώνες. 


Αργότερα επί τουρκοκρατίας μετατράπηκε σε τζαμί αφιερωμένο στη βαλιδέ σουλτάνα (βασιλομήτωρ, μητέρα του Σουλτάνου). Από το "βαλιδέ τζαμί" με παραφθορά προέκυψε το "φαλτέ τζαμί", όπως είναι γνωστή ακόμα στους μεγαλύτερους Ηρακλειώτες η Πλατεία Κορνάρου.


Δείτε περισσότερα για το Ηράκλειο εδώ

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη