www.CLICK4CRETE.gr




 Ένα σύμπλεγμα λοφίσκων υψώνεται μέσα σε μια πράσινη πεδιάδα και λίγα μέτρα μακριά από τα σπίτια. 


Αυτό το μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο βρίσκεται στο όμορφο χωριό Ποταμίδα Κισσάμου Χανίων, κοντά στην κοιλάδα του τυφλού ποταμού και ονομάζονται Κωμόλιθοι


Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα λοφίσκων, σαν πυραμίδες. Αυτοί οι  ξεχωριστοί λόφοι αποτελούνται από μαλακό άργιλο.


Μάλιστα πριν από την ανακάλυψη του τσιμέντου, το φυσικό αυτό «κοίτασμα» είχε μεγάλη αξία, καθώς οι κάτοικοι των γύρω χωριών το χρησιμοποιούσαν για τη στεγανοποίηση των ταρατσών τους.Είναι εντελώς άγονοι, εκτός από τούφες βλάστησης στις κορυφές τους. Αποτελούνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από πηλό, χρόνια διάβρωσης από τον άνεμο και το νερό έχει σμιλεύσει τα χαρακτηριστικά κωνικά τους σχήματα..


Σύμφωνα με πληροφορίες από έρευνες γεωλόγων που έχουν γίνει, οι λόφοι που μοιάζουν με πυραμίδες, είναι υπολείμματα αρχαίου βυθού και παρουσιάζουν μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον.


Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχουν ανακαλύψει ότι τα ιζήματα της Ποταμίδας περιέχουν, μεταξύ άλλων, σιδηροπυρίτη και ίχνη χρυσού.


Επιστήμονες, από την Ολλανδία, που μελέτησαν τον χώρο, έχουν ανακοινώσει ότι ο σχηματισμός δημιουργήθηκε πριν από 7,2 εκ. χρόνια.


Οι «πυραμίδες της Κρήτης» θυμίζουν πράγματι το εκτυφλωτικό λευκό της Καππαδοκίας και είναι ένα θέαμα που δεν συναντάς συχνά στον τόπο μας.


Δείτε το βίντεο του Νίκου Σαράντου 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο - Ένας αγαπημένος προορισμός που μαγεύει όλες τις εποχές!


Ρέθυμνο:Τι αξίζει να επισκεφτείς και που να μείνεις.


Χανιά:Τι αξίζει να επισκεφτείς και που να μείνεις


Αγιος Νικόλαος:Τι αξίζει να επισκεφτείς και που να μείνεις


Ανώγεια:Δείτε πέντε λόγους για να τα επισκεφθείτε!


Ηράκλειο info point


Χρήσιμες πληροφορίες για το νησί της Κρήτης







Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη